Nagyvilág

Nem lehet svájci állampolgár a vegán aktivista, mert „túlságosan idegesítő”

Már második alkalommal bukott el egy holland születésű, de már gyerekkora óta Svájcban élő nő állampolgársági kérelme, miután helyiek sértőnek találták „idegesítő” kampányát a tehénkolompok és más svájci hagyományok ellen – jelentette a The Local svájci kiadása. Ez azért volt lehetséges, mert az alpesi országban nem csak a hatóságok döntenek arról, ki lehet állampolgár, hanem gyakran annak a településnek a lakói is, ahol a jelentkező él. A vegán aktivistának pedig sikerült a falujában élő emberek maga ellen fordítania.

A 42 éves Nancy Holten nyolcéves kora óta él Svájcban, tökéletesen beszéli a nyelvet, és gyerekei már svájci állampolgárok. A nő minden olyan jogi követelménynek megfelel, ami az állampolgárság megszerzéséhez kell, és a svájci hatóságok sem emeltek kifogást az ellen, hogy megszerezhesse a svájci útlevelet – írta a The Local. A vele egy településen élő embereknek azonban már kétszer is sikerült megakadályozni, hogy állampolgár legyen.

A helyieknek az nem tetszett, hogy Holten egyre másra adta az interjúkat a svájci sajtónak, amelyekben a híres svájci tehénkolompok betiltásáért kampányolt. A vegán állatvédő szerint ugyanis a nehéz, öt kilogrammos kolompok károsítják a szarvasmarhák egészségét: károsítja a hallásukat, és kidörzsöli a bőrüket. A nő emellett panaszkodott a túlságosan hangos templomi harangozásokra, és kikelt a vadászat, és malacversenyek ellen is.

Ezzel persze magára haragította a falubelieket, akik nem akarták megajándékozni a svájci állampolgársággal, ha „idegesít minket és nem tiszteli a hagyományainkat” – mondta el egy helyi politikus a The Localnak. A helyi önkormányzat szóvivője azonban picit pontosított. Elmondása szerint nem Holten nézeteivel volt bajuk az embereknek, hanem azzal, hogy azokat „gyakran hangoztatja a sajtóban”, és emiatt sokan nem is értik, hogy mégis miért akar svájci lenni.

A nő ennek ellenére közölte a The Locallal, hogy nem akar csendben maradni csak azért, hogy megkaphassa az állampolgárságot, és továbbra is küzdeni fog a számára fontos ügyekért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik