Nagyvilág

Propaganda-hadjáratot folytattak Svédország ellen az oroszok

A hamis hírek terjesztése mellett újságírókat és tudósítókat is támadtak trollhadseregekkel.
Kapcsolódó cikkek

Oroszország az elmúlt két évben Svédországban is propaganda-hadjáratot folytatott, melynek során dezinformációval és hamis dokumentumokkal próbálták befolyásolni a döntéshozatalt – derül ki a svéd Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének jelentéséből.

A hamis információk terjesztésének egyik fő eszköze az orosz állam által alapított Sputnik News hírportál svéd nyelvű változata volt. Ez 2015 és 2016 tavasza között működött, közel négyezer cikket tett közzé, amelyek rendkívül negatív képet festettek a NATO-ról és az Európai Unióról.

A jelentésből kiderül, hogy „trollhadseregekkel” támadtak újságírókat és tudósokat a közösségi médián keresztül, az álinformációk pedig szándékosan és akaratlanul is átszivárogtak a fősodorbeli médiába.

Sebastian Åsberg, a kutatás egyik szerzője a svéd rádió adásában elmondta: nehéz megállapítani, hogy mennyire volt hatékony a hadjárat, de tény, hogy a hamis információk a NATO-partnerségről szóló parlamenti vitákban is felbukkantak. Hozzátette: úgy véli, az orosz propaganda fő célja az volt, hogy minimalizálja a NATO jelenlétét a térségben. (Sveriges Radio)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik