Nagyvilág

Thaiföld veszélyes – figyelmeztették a magyarokat

Az esőzések miatt felerősödött áradások érintik a frekventált turisztikai központokat is.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata hétfőn az ázsiai országba készülő magyarokat arra figyelmeztette, hogy már nyolc tartományban adtak ki figyelmeztetést a rekordesőzés miatt.  Ko Samui és Ko Phangan szigeteken több helyen lezárták az utakat, határozatlan időre törölték a szárazföldi tömegközlekedési járatokat, a turisták nem tudják elhagyni szálláshelyeiket. Őket a hatóságok türelemre intik. Néhány napon belül elkezdődik az áradás levonulása, de az előrejelzések szerint később újra jelentős csapadékra lehet számítani.

A Ko Samui repülőtér működik, de egyes légitársaságok törölték vagy elhalasztották az ide érkező vagy innen induló járataikat. A konzuli szolgálat azt javasolja, hogy az ott tartózkodók járatukról érdeklődjenek a 24 órán keresztül hívható

1771-es számon elérhető információs vonalon.

Átmenetileg lezárták a Nakhon Si Thammarat-i repülőteret. A következő napokban biztosan nem indít és nem fogad járatokat. A vasúti közlekedést Chumphontól délre ismét felfüggesztették.

A meteorológiai intézet szerint ilyen rendkívüli időjárás két évtizede nem volt a régióban, és ennek oka nem a szezonális monszun. A helyi katasztrófavédelem vezetője hétfőn azt mondta: az ítéletidő eddig 21 emberéletet követelt és hatalmas károkat okozott. Az év eleje óta tartó, özönvízszerű esőzések több mint 200 utat és 59 hidat tettek használhatatlanná, megrongáltak 330 ezer házat, amelyek összesen csaknem egymillió embernek adtak otthont. A következő napokban még folytatódik a szélsőséges időjárás a Thai-öböl és az Andamán-tenger térségében, ahol a nyaralók körében közkedvelt Phuket és Krabi is található.

A meteorológiai szolgálat szerint ezekben a körzetekben akár háromméteres hullámokkal is lehet számolni. Éppen ezért a hatóságok óvják a turistákat a fürdőzéstől, és a kisebb csónakoknak nem javasolják, hogy kimerészkedjenek a tengerre. A haditengerészet és a katasztrófavédelem mindent megtesz az áradás sújtotta területek lakóinak biztonságba helyezéséért, illetve a segélycsomagok szétosztásában is részt vesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik