Nagyvilág

Trump tudomásul vette, hogy oroszok avatkoztak be az elnökválasztásba

Leendő kabinetfőnöke szerint az új elnök válaszlépéseket is hozhat.

Donald Trump elfogadja azt a tényt, hogy oroszországi szereplők részt vettek hackertámadásokban az elnökválasztás befolyásolása érdekében – mondta Rence Priebus, a Fehér Ház leendő kabinetfőnöke egy tévéinterjúban. Hozzátette: Trump „nagyon is hozhat válaszlépéseket”, de nem részletezte, mire lehet számítani a január 20-án hivatalba lépő elnöktől.

Az amerikai hírszerzés pénteken nyilvánosságra hozott részleges jelentésében az áll, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „befolyásolási kampányt” rendelt el a 2016-os amerikai elnökválasztás során. A hírszerzés megállapításai szerint „nagyon megbízható” információk állnak rendelkezésre arról, hogy maga az orosz államfő rendelte el a kampányt az amerikai elnökválasztás demokratikus folyamatának aláásására és a demokrata párti elnökjelölt, Hillary Clinton lejáratására.

Trump eddigi nyilatkozataiban, így egy szombati Twitter-üzenetében is vitatta a hírszerzési megállapításokat, vagy mérsékelni igyekezett azok jelentőségét. Hangsúlyozta: a hírszerzési jelentés nem állította, hogy megdönthetetlen bizonyítékok volnának arra, hogy a hackertámadások befolyásolták a választási eredményeket. Konstruktívnak nevezte a hírszerzési vezetők tájékoztatóját, de azt hangoztatta, hogy semmiféle hackertámadás nem volt hatással a választási eredményekre.

Lindsey Graham, befolyásos republikánus szenátor ugyancsak egy vasárnapi tévéműsorban arra sürgette Donald Trumpot, hogy beiktatása után a demokrácia védelme érdekében hozzon szankciókat Oroszország ellen. A dél-karolinai szenátor azzal érvelt, hogy Donald Trump „a szabad világ vezetője lesz” és az Egyesült Államok, valamint a világ demokráciája érdekében közbe kell lépnie, hogy megbüntesse Oroszországot, mert beavatkozott az amerikai választási folyamatba.

Graham szerint Trump azért vonakodhat elismerni az orosz beavatkozást, mert attól tart, hogy akik ez ügyben vizsgálatot követelnek, azok alá akarják ásni elnökké választásának hitelességét és legitimitását. „Őszintén szólva, egyetlen befolyásos demokrata párti politikustól sem hallottam, hogy kétségbe vonná Donald Trump győzelmét” – mondta erről. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik