Nagyvilág

Már halálos áldozata is van Bulgáriában a tomboló télnek

Az ország északkeleti részén teljesen leállították a közúti forgalmat, de máshol is legfeljebb 40 km/órával araszolnak.

Jókora hóvihar tombol Bulgáriában, települések százain nincs áramszolgáltatás, egy idős férfi pedig megfagyott az ország délnyugati részén lévő Szandanszki közelében. A Rila-hegységben lavinában eltűnt turistát keresnek a mentőalakulatok, de a hegyi mentőszolgálat igazgatója azt mondta: a rossz időjárási körülmények miatt kevés az esély arra, hogy élve előkerüljön.

A szél méteres hótorlaszokat emelt a Duna mentén Rusze és Szilisztra településeknél, valamint Sumen, Razgrad és Targoviste városoknál. Várnában zárva van a tengeri kikötő és a repülőtér. A rendkívüli helyzetben katonai járműveket is bevetettek.

Bulgária északkeleti felében teljesen le kellett állítani a közúti forgalmat, mert az erős hófúvás és a szél miatt legfeljebb tíz méterre lehet ellátni. Az ország többi részén 40 kilométeres óránkénti sebességgel lehet közlekedni az utakon.

Bojko Boriszov miniszterelnök felszólította a lakosságot, hogy a hétvégén, ha lehet, ne induljanak útnak. A hatóságok keddig tartó riasztást adtak ki, mínusz húsz fokos hideg várható.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

Pénteken mínusz 7-10 fokot mértek, de ez sem akadályozta meg a bátrabbakat abban, hogy a vízkeresztet ünnepelve beleugorjanak a jeges vízbe. A szokások szerint ilyenkor egymással versengenek az emberek, hogy kihalásszák a vízbe dobott keresztet. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik