Nagyvilág

Múzeumba kerülhet a berlini merénylethez használt kamion

A bonni Történelem Háza vezetője szerint ha tetszik, ha nem, a történelmünk részéről van szó.

Egy bonni múzeum azt fontolgatja, hogy felveszi gyűjteményébe a decemberi berlini terrortámadáshoz használt kamiont, vagy legalábbis egy darabját. A Történelem Háza nevű intézmény számos tárgyat őriz az elmúlt évtizedek németországi terrortámadásaiból, egyebek mellett azokból, amelyeket a szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakció, vagy a neonáci NSU terrorista sejt követett el. A 2001-ben ledőlt New York-i ikertornyokból is őriznek darabokat.

A múzeum vezetője hangsúlyozta: nem született végleges döntés a kamionról, ahhoz el kell telnie némi időnek a támadás után, mert a kérdés érzékenyen érinti az áldozatok hozzátartozóit és más érintetteket. Ugyanakkor az alkalmas időben felelős döntést kell hozni, mert ha tetszik, ha nem, a történelmünk részéről van szó.

Megjegyezte: Bécsben azt a fegyvert is kiállították, amellyel megölték Ferenc Ferdinánd trónörököst. Egy ilyen kiállítás akkor hatásos, ha elgondolkodtatja a látogatót arról, hogyan robbantották ki azzal a pisztollyal az első világháborút, máskülönben a tárgy nem jelent többet egyszerű fegyvernél. Hans Walter Hütter azt is leszögezte: olyan kiállítást semmiképpen nem szabad szervezni, amely a merényletet a támadó szemszögéből mutatja be. (The Local)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik