Nagyvilág

Ha egy képben látni akarod az olasz földrengés minden nyomorát, akkor íme

Az MTI szerényen ennyit ír a lenti fotóról:

Házi macska hó lepte épületromoknál a közép-olaszországi Amatricében 2017. január 5-én. A településen okozta a legnagyobb pusztítást a 2016. augusztus 24-i, a Richter-skála szerinti 6,2-es erõsségû földrengés, amelyben mintegy 300 ember életét vesztette.

A kép azonban természetesen ennél sokkal többet mutat, egészen elképesztő kompozícióban, és körülmények között. Eleve a tény, hogy nyáron volt a földrengés, és most ugyanazok a romok, ahol valaha családok laktak, ugyanúgy csüngenek a semmibe, sőt most már a hó is megüli őket, drámaivá teszi a jelenetet. Monolitként emelkedik ki a középkorias templomtorony, amin az óra tán pont a rengéskor állt meg. A háttérben az Appenninek havas ormai fehérlenek, és az egész kompozíció csúcsa:

a fekete-fehér macska, a monokróm kandúr (talán), aki nem Rocco, a híres túlélő.

A mocskos út közepén áll, némileg mintha borzongana is. Azt nem tudni, egy hideg fuvallattól vagy a látványtól. Mindenesetre bizonytalan. A megfigyelő és megfigyelt örök kvantumfizikai problémája sem lép fel, ugyanis látszólag rá se hederít a fotósra. Mi ez, ha nem a borzalmak alagútjából sztoikusan kiszáguldó Élet csodaautója?

Amatrice, 2017. január 5. Házi macska hó lepte épületromoknál a közép-olaszországi Amatricében 2017. január 5-én. A településen okozta a legnagyobb pusztítást a 2016. augusztus 24-i, a Richter-skála szerinti 6,2-es erõsségû földrengés, amelyben mintegy 300 ember életét vesztette. (MTI/AP/ANSA/Emiliano Grillotti)
Fotó: MTI/AP/ANSA/Emiliano Grillotti

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik