This picture taken on November 19, 2016 shows cosplay actors posing for photos in a glass public toilet to mark World Toilet Day in Changsha in China's central Hunan province.  
The World Toilet Organisation holds an annual World Toilet Day on November 19 to raise awareness of toilet hygiene and sanitation. / AFP PHOTO / STR / China OUT
Külföld

Az évszázad budiprogramja indul Kínában

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2017. 01. 05. 20:37

Dübörög a kínai turizmus, de sok látogató undorodva fordul ki az ismert látnivalók melletti vécékből. Ezen akar változtatni a kínai vezetés, ami drasztikus módszerekhez folyamodott.
Korábban a témában:

Százezer vécét akar felújítani a kínai kormány egy ambiciózus, ötéves turizmusfejlesztési terv keretei közt – írja a New York Times. Az állami turisztikai ügynökség ugyanis megelégelte a nyilvános vécék állapotát, na meg a mennyiségét, mivel 57 ezer újat is építenének, főleg az idegenforgalmilag jelentős helyekre.

A turisztikai ügynökséget vezető Li Csinzaó azt mondta, a rossz minőségű, lepusztult illemhelyek csak rontják Kína vonzerejét és reputációját. Márpedig a turizmus őrülten fontos bevételi forrás az ázsiai nagyhatalomnak: 2015-ben 114 milliárd dollárt (33 516 milliárd forintot) hozott a konyhára.

Novemberben már tartottak a kérdésben egy konferenciát, nemrég pedig kihirdették a legkivételesebb, legminőségibb toalettek listáját, amit a Nagy Faltól nem messze lévő Gubei Víziváros csinos és kényelmes vécéje nyert. Itt minden tiszta volt és – ritkaság Kínában! – mindenhol volt vécépapír. És egy plakátot is kitettek:

egy is lépés előre, egy nagy lépés az udvariasság felé.

A kormány komolyan veszi a kulturáltság háborúját: decemberben 367 magasan rangsorolt, színvonalasnak tartott látnivalót minősítettek le, részben a borzasztó mellékhelyiségek miatt. Így járt Kína egyik híres rafting-helyszíne, a délnyugati Senlong is, mert ott is borzasztó állapotokat és szörnyűséges szagokat leltek a fedésben szaglászó tisztviselők.

Augusztusban ugyan bezártak öt napra budirenoválás céljából, de nagy áttörés nem történt. Közben viszont a rossz hírek miatt csökkent a látogatók száma, még jegyárat is kellett mérsékelni. A Senlongot vezető Liao Csiangvej szerint nem feltétlen objektív a kormány szempontrendszere, hogy mi számít kulturált budinak, ez itt a baj.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2017. április 26.
Orbán Viktor miniszterelnök, mielőtt felszólal az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Brüsszelben 2017. április 26-án. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Orbánt kérdőre vonják

Brüsszelben kell magyarázkodnia a miniszterelnöknek.

Élő videó: Orbánt kérdőre vonják
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.