Nagyvilág

Az évszázad budiprogramja indul Kínában

Dübörög a kínai turizmus, de sok látogató undorodva fordul ki az ismert látnivalók melletti vécékből. Ezen akar változtatni a kínai vezetés, ami drasztikus módszerekhez folyamodott.

Százezer vécét akar felújítani a kínai kormány egy ambiciózus, ötéves turizmusfejlesztési terv keretei közt – írja a New York Times. Az állami turisztikai ügynökség ugyanis megelégelte a nyilvános vécék állapotát, na meg a mennyiségét, mivel 57 ezer újat is építenének, főleg az idegenforgalmilag jelentős helyekre.

A turisztikai ügynökséget vezető Li Csinzaó azt mondta, a rossz minőségű, lepusztult illemhelyek csak rontják Kína vonzerejét és reputációját. Márpedig a turizmus őrülten fontos bevételi forrás az ázsiai nagyhatalomnak: 2015-ben 114 milliárd dollárt (33 516 milliárd forintot) hozott a konyhára.

Novemberben már tartottak a kérdésben egy konferenciát, nemrég pedig kihirdették a legkivételesebb, legminőségibb toalettek listáját, amit a Nagy Faltól nem messze lévő Gubei Víziváros csinos és kényelmes vécéje nyert. Itt minden tiszta volt és – ritkaság Kínában! – mindenhol volt vécépapír. És egy plakátot is kitettek:

egy is lépés előre, egy nagy lépés az udvariasság felé.

A kormány komolyan veszi a kulturáltság háborúját: decemberben 367 magasan rangsorolt, színvonalasnak tartott látnivalót minősítettek le, részben a borzasztó mellékhelyiségek miatt. Így járt Kína egyik híres rafting-helyszíne, a délnyugati Senlong is, mert ott is borzasztó állapotokat és szörnyűséges szagokat leltek a fedésben szaglászó tisztviselők.

Augusztusban ugyan bezártak öt napra budirenoválás céljából, de nagy áttörés nem történt. Közben viszont a rossz hírek miatt csökkent a látogatók száma, még jegyárat is kellett mérsékelni. A Senlongot vezető Liao Csiangvej szerint nem feltétlen objektív a kormány szempontrendszere, hogy mi számít kulturált budinak, ez itt a baj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik