Nagyvilág

Obama szembemegy Trumppal, további foglyokat telepít át Guantánamóról

A Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest kedden bejelentette: Barack Obama amerikai elnök figyelmen kívül hagyja leendő utódja, Donald Trump elutasító álláspontját a Guantánamón őrzött foglyok áttelepítéséről, és várhatóan további rabokat küldenek más országokba.

Az ügyben nyílt vita robbant ki kedden a leköszönő és a január 20-án beiktatandó elnök között. Donald Trump Twitter-üzenetben szögezte le álláspontját, miszerint a továbbiakban egyetlen foglyot sem szabad elszállítani más országokba a guantánamói börtöntelepről,

mert rendkívül veszélyes emberekről van szó, és nem szabad visszaengedni őket a csatamezőkre.

Josh Earnest pedig órákon belül reagált, közölve: Obama elnök szinte bizonyosan tovább csökkenti a Guantánamón őrzött foglyok létszámát.

Ez lehetőség lesz annak a politikának a megvalósítására, amelyet a leghatékonyabbnak hisz január 20-i beiktatása óta

– fogalmazott Earnest, Obama nyolc évvel ezelőtti beiktatására és korábbi választási kampányígéretére utalva.

A szóvivő arról nem nyilatkozott, hogy pontosan hány rabot és mely országokba terveznek szállítani, amerikai sajtóértesülések szerint azonban 23 fogoly transzferálásáról lehet szó.

Donald Trump a kampányban a guantánamói telep fenntartásáról beszélt, míg Obama még decemberben is azt mondta: elnöksége utolsó napjaiig azon lesz, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a foglyok létszámát. A távozó elnök negyven főre szeretné leszorítani a George W. Bush elnöksége idején kialakított börtöntelepen lévők számát.

(mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik