Nagyvilág

Clintonék is elmennek Trump beiktatási ünnepségére

bill clinton, hillary clinton (Array)
bill clinton, hillary clinton (Array)

Hillary Clinton, az amerikai demokraták volt elnökjelöltje és férje, Bill Clinton volt elnök kedden bejelentette, hogy részt vesz Donald Trump január 20-i beiktatási ceremóniáján. Ezzel lezárultak a hetek óta tartó találgatások, miszerint Clintonék kihagyják az ünnepséget. A beiktatáson több más volt elnök és hitvese is részt vesz majd.

A Clinton házaspár előtt röviddel George W. Bush volt elnök hivatala is közölte, hogy ő és felesége, Laura Bush szintén jelen lesz a beiktatási ünnepségen. Bushék

örülnek, hogy szemtanúi lehetnek a hatalom békés átadásának, amely az amerikai demokrácia egyik alappillére, és Donald Trump elnök és Mike Pence alelnök beiktatásának

– olvasható a közleményben.

Az amerikai politikában hagyomány, hogy a régebbi elnökök és hitveseik részt vesznek az új elnök beiktatási ceremóniáján a Capitolium előtt. Hillary és Bill Clinton részvételéről azonban eddig ellentmondásos hírek jelentek meg az amerikai sajtóban. A választási vereség óta a volt first lady és külügyminiszter nem is nagyon jelenik meg a nyilvánosság előtt, csak két gyermekjogi konferencián vett részt, amiről még a választások napja előtt állapodott meg a szervezőkkel.

Az Egyesült Államok 45. elnökének beiktatási ünnepségén jelen lesz Jimmy Carter korábbi elnök és felesége, Rosalynn is, ám a 92 éves idősebb Bush az egészségi állapota miatt várhatóan nem tud Washingtonba utazni.

(mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik