Nagyvilág

Újabb kép került elő az isztambuli tömeggyilkosról

A isztambuli Reina klubban történt merénylettel összefüggésben eddig 12 embert tartóztatott le a török rendőrség. Jelenleg is óriási hajtóvadászat a feltételezett támadó ellen, aki 39 emberrel végzett  – írja a BBC.

A rendőrök a helyszínen ujjlenyomatokat is találtak – közölte Numan Kurtulmusz török miniszterelnök-helyettes. Miután a merénylő taxival megérkezett a helyszínre, előbb a szórakozóhely előtt álló rendőrt és egy civilt lőtt le,

majd automata fegyverével tüzet nyitott a szórakozókra. 

Mint korábban megírtuk, az elkövető hét perc alatt 180 lövést adott le, ez azt jelenti, hogy nagyjából két másodpercenként tüzelt.

A szilveszteri mészárlást az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magárat. A 39 halálos áldozat között eddigi értesülések szerint 27 külföldi volt.

Titkosszolgálati és terrorelhárítási forrásokra hivatkozva a Habertürk című tekintélyes török napilap azt írta, a feltűnés elkerülése végett feleségével és két gyerekével együtt érkezett Szíriából Törökországba 2016 novemberében a férfi.

Az újság úgy értesült, hogy a férfi, aki az Iszlám Állam tagjaként harcolt Szíriában, családjával először a közép-törökországi Konya városába ment. A Sabah című legfőbb kormánypárti lapnak az is tudomására jutott, hogy a terrorista 15 nappal ezelőtt érkezett Isztambulba.

A Habertürk információi alapján a támadó a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik. A merénylettel kapcsolatban a hatóságok eddig őrizetbe vették az elkövető 12 isztambuli ismerősét, valamint a feleségét, akit Konyában állítottak elő.

A Habertürk arról is beszámolt, hogy a tettes szalaggal kötötte össze a gépkarabélyába illesztendő tölténytárakat, hogy a cseréknél kevesebb időt veszítsen. A lövedékek belsejében olyan acélmagok voltak, amelyeket általában páncélfelületek ellen használnak – írta az újság. Egy szemtanú szerint háromszor is azt kiáltotta, hogy Allahu akbar! (Allah a leghatalmasabb!).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik