Nagyvilág

Trump összeakasztotta a bajszát az őt támogató párttal

Trumpnak nagyon nem tetszik, hogy kiherélnének a képviselők egy fontos etikai bizottságot, ami a sumákolásokat derítené ki. Lázadása győzelemre vezetett.

Egymásnak esett Donald Trump leendő amerikai elnök és az őt az elnökválasztási kampányban (ímmel-ámmal) támogató Republikánus Párt. És ebben az esetben talán Trump oldalán áll az igazság: ugyanis azt fájlalja, hogy a képviselőházban a republikánus többség arra szavazott, hogy gyengítsék a képviselők és alkalmazottak vétségeit vizsgáló etikai bizottság jogköreit.

Konkrétan az történt, hogy egy zárt ajtók mögötti szavazáson 119:74 arányban elfogadták a republikánus képviselők egymást közt, hogy a Kongresszusi Etikai Iroda a Képviselőházi Etikai Bizottság irányítása alá kerüljön. Az iroda függetlenségét csorbító módosítás Trump figyelmét sem kerülte el, megkérte a képviselőket, hogy inkább más belpolitikai célok után menjenek, és unfairnek nevezte a lépést. A következő két tweetben írt erről:

Még a teljes képviselőháznak is szavaznia kell a módosítóról. Ennek értelmében a jövőben maguk a képviselők felügyelhetnék a bizottság munkáját, illetve ellenőrizhetnék, mi lesz publikus a jelentésekből. A republikánusok persze megmagyarázták a lépést, hogy több hozzáférésük legyen a képviselőknek a bizonyítékokhoz és fairebb legyen az eljárás. Az újranevezendő hivatal nem fogadhat hamarosan névtelen bejelentéseket sem, sőt 2010 előtti történeteket sem vizsgálhat.

Ami amúgy érdekes még, hogy Trumppal egy véleményen van a pártvezetés is: Paul Ryan házelnök és a republikánus többséget vezető Kevin McCarthy is a módosító ellen szólaltak fel. Nancy Pelosi, aki anno segített az etikai szerv létrehozásában (szintén republikánus) is kritizálta a döntést.

Frissítés: Nagyon hamar meglett Donald Trump kirohanásának eredménye, a republikánus képviselők rendkívüli ülést tartottak kedd reggel (helyi idő szerint), és úgy döntöttek, visszavonják a javaslatot.

(NBC News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik