Nagyvilág

Nem rendel több közvélemény-kutatást az egyik legnagyobb francia lap

Ehelyett az emberek közé mennek, a gyárakhoz és a kocsmákba.

Az egyik legnagyobb francia lap, a Le Parisien szerkesztősége bejelentette: hiába tartanak idén elnökválasztást Franciaországban, nem rendelnek több közvélemény-kutatást, mert a felmérések a Brexit-népszavazással és Donald Trump megválasztásával kapcsolatban is tévedtek.

Ehelyett azt tervezik, hogy riportereiket az emberek közé küldik beszélgetni, a gyárakhoz, a kocsmákba és olyan helyekre, ahová mostanság ritkán járnak újságírók. A francia elnökválasztást is azok a kérdések tematizálják, mint az amerikait – köztük a bevándorlás és a gazdaság átalakulása miatti aggodalom, valamint a populizmus felemelkedése. A lap célja, hogy az emberek félelmeiről beszéljenek.

Stéphane Albouy főszerkesztő azt mondta: ahelyett, hogy a közvélemény-kutatások tévedéseit elemezgetnék, az a szándékuk, hogy visszatérnek a szakma alapjaihoz, az emberek közelébe. A közvélemény-kutatásokon Albouy szerint több millió eurót spórolnak, de ennél többet szeretnének költeni arra, hogy újságírókat küldjenek a „terepre”. (The Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik