Nagyvilág

Az isztambuli merénylő felesége a tévéből értesült a támadásról

A kedden őrizetbe vett nő azt mondta, még azt sem tudta, hogy a férje az Iszlám Állam szimpatizánsa.

Az újévi isztambuli merénylet elkövetőjének felesége azt állítja, csak a televízióból értesült a támadásról – írta a Habertürk című török napilap internetes oldalán. A kedden őrizetbe vett nő még azt sem tudta, hogy a férje az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa lenne. A török médiában közben újabb – egymásnak ellentmondó – hírek jelentek meg a feltételezett tettes Törökországba érkezéséről.

Az Ihlas hírügynökség titkosszolgálati információk alapján  közölte, hogy a merénylő november 20-án családjával együtt Kirgizisztánból érkezett Isztambulba repülőn. A szülők és a két gyerek először Ankarába, majd november 22-én Konyába utazott tovább, ahol egy stúdiólakást bérelt ki havi 1100 török líráért (91 ezer forint). A férj 3 hónapot előre kifizetett és azt mondta: azért jött a városba, hogy munkát találjon.

Miután a török hírtelevíziók hétfő este bemutatták az elkövetőről készült eddigi legélesebb fényképfelvételt, a környéken lakók felismerték a támadót és értesítették a hatóságokat. A rendőrség a merénylő feleségét őrizetbe vette és Isztambulba szállította. Az Ihlas jelentése ellentmond a Habertürk beszámolójának, amely szerint a család közvetlenül Szíriából érkezett, ahol a férfi az IÁ tagjaként harcolt. A Habertürk szerint a merénylő  december 29-én érkezett Isztambulba. A Sabah című kormánypárti lap előzőleg azt  írta, ez december közepén történt.

A támadó személye már ismert, a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik, de a kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra a hatóságok. A török hírtelevíziók beszámoltak egy 45 másodperces videóról, amelyet a merénylő önmagáról készített az Isztambul szívében található Taksim téren.

Egyelőre nem tisztázott, hogy a felvétel a támadás előtt vagy után készült. A szilveszter éjszaka, a Reina nevű szórakozóhelyen elkövetett lövöldözéses merényletben legalább 39-en meghaltak és 69-en megsebesültek. A támadást az Iszlám Állam vállalta magára. Az elkövető szökésben van, a török rendőrség nagy erőkkel keresi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik