Nagyvilág

Olaszország sürgetné az elutasított menedékkérők kitoloncolását

Az olasz belügyminiszter Tunéziában fog tárgyalni ez ügyben.

Kitoloncolási megállapodásokat kötne Olaszország afrikai országokkal, hogy gyorsabban visszaküldhesse az illegálisan ott tartózkodó menedékkérőket.

Az olasz belügyminiszter a héten Tunéziába utazik, hogy egy már meglévő kitoloncolási megállapodás kibővítéséről tárgyaljon. Tunéziából származik a december 19-i berlini merénylet feltételezett elkövetője, Anis Amri is, őt a német hatóságok toloncolták volna vissza hazájába, de nem tudták megtenni, mert a tunéziai hatóságoktól csak a merényletet követően érkeztek meg a szükséges dokumentumok.

A tunéziai miniszterelnök Amri ügyével kapcsolatban védelmébe vette országa hatóságait. Azt mondta: a merénylőről nem tudták, hogy szélsőséges iszlamista, az ország hatóságai előtt kisstílű bűnözőként volt ismert. Szerinte Amri Európában radikalizálódott.

Az olasz hatóságok eddig 30 ezer embert szólítottak fel az ország elhagyására, de ennek csak ötezren tettek eleget. A rendőrség szigorított ellenőrzést vezetett be, hogy kiszűrje az iszlamista körökkel kapcsolatban állókat, 2015 óta 132 ilyen személyt utasítottak ki az országból. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik