Nagyvilág

Megérkeztek Moszkvába az Egyesült Államokból kiutasított orosz diplomaták

Helyi idő szerint hétfő reggel érkeztek meg egy moszkvai repülőtérre azok az orosz diplomaták és családjaik, akiket korábban Barack Obama amerikai elnök rendelete értelmében kiutasítottak az Egyesült Államokból – jelentették orosz hírügynökségek.

Az állami televízió beszámolója szerint a diplomaták és hozzátartozóik zuhogó esőben egy Oroszország által küldött utasszállítón érkeztek meg a főváros vnukovói repülőterére.

Barack Obama múlt csütörtökön jelentette be, hogy 35 orosz diplomatát kiutasítottak Amerikából és két orosz létesítményt bezártak.

  • Oroszország azonnal reagált az amerikai szankciókra. A hatóságok elrendelték egy moszkvai iskola bezáratását, ahol az amerikai, brit és kanadai követségek személyzetének gyerekei tanulnak és bezáratták az amerikai követség üdülőjét is Moszkva mellett. Obamát pedig béna kacsának nevezte a washingtoni orosz nagykövetség.
  • A legfrissebb hírek már arról szólnak, hogy az orosz külügyminisztérium 35 amerikai diplomata kiutasítására tett javaslatot Vlagyimir Putyin elnöknek. Sőt, a tárca emellett azt is javasolja, hogy tiltsák meg az Egyesült Államoknak két moszkvai létesítmény használatát.
  • Putyin ellenben közölte: nem akar kitiltani amerikai diplomatákat és nem fog a „felelőtlen diplomácia szintjére süllyedni”.
  • Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint a kiutasítás összesen 96 embert érint.

(mti)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik