Nagyvilág

Ismerd meg Pécs legmenőbb japán kardmesterét!

Közhelyes, de tényleg regényt érdemelne Szuzuki Kimijosi élete, aki egy tokiói fotóműhelyből került Pécsre, és németeket meg magyarokat oktat egy japán harcművészetre.

Csodálatos figurát talált Pécsen az egyik legfontosabb japán lap, az Asahi Shimbun: Szuzuki Kimijosit, aki 20 éve oktatja a kardművészetre a magyarokat és a németeket. Egészen pontosan fogalmazva kendzsucut tanít. Szuzuki úr már 83 éves pedig, és őt magát is meglepte, hogy most azt csinálja, amit:

Sose gondoltam volna, hogy az életemnek egy ennyire különböző szakasza várhat rám itt.

Szuzuki úr mintegy száz ember tanít, sok tanítványából pedig már szintén kendzsucu oktató lett. Tokió nyugati részén, Muszasinóban nevelkedett, édesapja egy fotóstúdiót működtetett. Miután Szuzuki kitanulta az egyetemen a fotózást, ő is beállt dolgozni a családi bizniszbe.

Túlélte közben a világháborút, megnősült, de sajnos a felesége meghalt rákban, amikor Szuzuki már az ötvenes éveit taposta. Ekkoriban történt, hogy egy magyar művészcsoport járt Japánban, őket kísérgette Szuzuki úr is. Meghívták Magyarországra, és a barátság is fennmaradt. Amikor aztán eljutott Magyarországra, a japán férfit nagyon melegen fogadták.

Akkoriban nagyon mentek a távol-keleti harcművészetek, neki is mindenki azt mondta, amikor megtudta, hogy Japánból jön: tanítsa meg őket karatézni vagy aikidózni. A dolog nem is állt volna messze tőle, mivel egyik nagyapja űzte a kendzsucut, méghozzá a Dzsikisinkage-riu iskolát. Szuzuki ezt már hatéves kora óta űzte, sőt hat danos volt a karate okinavai verziójában, a Godzsu-riuban.

Amikor előadta szerény tudását, a magyarok tapsviharral és üdvrivalgással hálálták meg.

Nagy fordulópont volt az életében, amikor megismerkedett most 70 éves feleségével, Katalinnal, aki szintén elvesztette párját. 1992-ben költöztek össze Pécsen, két év múlva összeházasodtak. Szuzuki úr pedig tanítani kezdett a saját maguk építette házban, sőt már egy általános iskolába is eljár oktatni.

Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc
Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc

Kezdetben akadozó angoljával próbált érvényesülni, de mára egész jól megtanult magyarul. 5000 forintért oktat egy tanítványt, ez csak a helyszín bérlésére elég. Nem is ebből él meg, hanem a Japánból kapott nyugdíjból és a megtakarításaiból. Pécsen 20, Budapesten és Németországban pedig 50-50 tanítványa van. Jelenleg ő az egyetlen a Szuzuki szerint “japanofil” országban, aki kendzsucut tanít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik