Nagyvilág

Az Iszlám Állam vállalta az isztambuli merényletet – ez az ember gyilkolt

Legalább 39-en meghaltak, 69-en megsebesültek. A tettes után folyik a hajsza, nem tudni, ki áll a terrortámadás hátterében.

Szilveszter éjszaka Isztambul egyik legnevesebb szórakozóhelye, a Boszporusz európai partján található Reina klub ellen követtek el terrortámadást. Eddig huszonegy halálos áldozatot sikerült vasárnap délig azonosítani, közöttük legalább 15 külföldi van: szaúdi, jordániai, tunéziai, marokkói, libanoni, líbiai, izraeli, indiai állampolgárok, illetve egy belga-török kettős állampolgár.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium eddigi információi szerint nincs magyar érintettje a terrorcselekménynek.

Az Iszlám Állam egyik Twitter csatornáján bejelentette, magára vállalja a szilveszter éjszakai isztambuli merényletet. A merénylő már elhagyta Isztambult – tették hozzá.

Úgy tudni, az elkövető az Iszlám Állam úgynevezett “türkisztáni brigádjának” a tagja lehet, feltehetően valamelyik posztszovjet közép-ázsiai országból származik – írja a 444.hu. A rendőrség több fotót is közzé tett a merénylőről:

Twitter
Twitter

Gépkarabéllyal lőtte a tömeget

A merénylő Negyed kettőkor érkezett a bejárathoz, ahol lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd behatolva sorozatlövő fegyverével vaktában tüzet nyitott az újévet ünneplőkre. A 700-800 vendég közül egyesek a tengerbe vetették magukat menekülés közben – jelentette az NTV televíziós csatorna. Egy szemtanú elmondta, hogy a lövöldözés 10-15 percig tartott, és az elkövető körülbelül 50-60 lövést adott le. A kezdeti hírek szerint a támadó télapójelmezt viselt, de a török kormányfő később cáfolta ezt a hírt.

Vasip Sahin isztambuli kormányzó azt mondta, hogy a támadó “messzehordó” fegyvert használt, amellyel “brutálisan és vadul” tüzet nyitott az emberekre. Feltehetően gépkarabélyra utalhatott.

Összesen 69 sebesültet ápolnak kórházban, négy ember állapota súlyos. A sebesültek többsége észak-afrikai és közel-keleti országok állampolgára. A merénylők számát más források két vagy három főben adták meg. A Dogan török sajtóügynökség által megkérdezett szemtanúk szerint a támadó vagy támadók arabul kiabáltak. Eddig senki sem vállalta magára a vérengzést, az elkövetők kiléte és sorsa ismeretlen, nem tudni, hogy lelőtték, elfogták őket vagy elmenekültek.

A végsőkig harcolnak

A környéket a rendőrség két kilométeres körzetben lezárta, és hajsza indult a városban a tettes kézre kerítése érdekében. Isztambulban szilveszter előtt fokozott készültséget rendeltek el, és 17 ezer rendőrt vezényeltek az utcákra, köztük télapónak öltözötteket. A szórakozóhely vezetője közleményében leszögezte: nem gondolja, hogy nem voltak megfelelőek a biztonsági óvintézkedések, a rendőrség már két héttel szilveszter előtt fokozta jelenlétét Ortaköy negyedben.

Törökország a végsőkig harcolni fog, amíg véget nem vet a terrorcsoportok és támogatóik által elkövetett támadások minden fajtájának – hangsúlyozta a török elnök a merénylet után. Recep Tayyip Erdogan nyilatkozatában kiemelte: “nemcsak a terrorcsoportok fegyveres támadásaival, de gazdasági, politikai és szociális támadásaikkal is szembe kell szállni”.

Törökország legnépesebb városában 2016-ban számos merényletet követtek el, a legutóbbit december 10-én, amikor kurd fegyveresek két pokolgépet robbantottak fel egy labdarúgó-stadion előtt. Akkor 44 ember halt meg és több mint 150-en sebesültek meg. Más véres támadások elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára.

(Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik