Nagyvilág

Sokan haltak meg két iraki merényletben

Egyelőre csak az egyik terrorakciót vállalta az Iszlám Állam.

Nyolc ember – közöttük öt rendőr – halt meg az iraki síiták szent városától, Nedzseftől délre egy ellenőrző pontnál vasárnap – közölte a rendőrség. Legalább tizenhat – más források szerint – 22  ember megsebesült. A robbantás elkövetését az Iszlám Állam (IÁ) terrorcsoport vállalta magára.

Az iraki belügyminisztérium szerint három, robbanómellényt viselő férfi közelítette meg az ellenőrző pontot egy robbanószerekkel megrakott kocsival Kaszidíja közelében. Az ellenőrző ponthoz érve tüzet nyitottak, a rendőrök viszonyozták a tüzet, megölték a támadókat, autójukat felrobbantották.

A merénylők a 70 kilométerre távolabb fekvő Nedzsef síita szent városba tartottak, ahol Ali imám sírja található, ott akartak merényletet elkövetni.

Vasárnap az iraki fővárostól délre egy ellenőrző pontnál két öngyilkos merénylő működésbe hozta a robbanóövét, kilenc embert – közöttük a biztonsági erők négy tagját – ölték meg. Ezt a támadást még senki sem vállalta magára.

Előző nap Bagdadban egy zsúfolt piacon elkövetett öngyilkos merényletben 27-en haltak meg és több tucatnyian megsebesültek. Ez a támadást is az IÁ vállalta magára. Az iraki kormányerők – az amerikaiak vezette szövetségesek támogatásával – október 17-én indítottak nagyszabású offenzívát, hogy kiűzzék a dzsihadistákat Moszulból, Irak második legnagyobb városából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik