Nagyvilág

Brutál hidegháború jöhet, ha az USA beleáll az orosz szankciókba

john mccain (Array)
john mccain (Array)
John McCainék közölték, egy rakat amerikai szenátor támogatja mindkét nagy pártból, hogy nagyot koppintsanak a demokráciapusztító Putyin körmére. Lesz ebből zűr, az oroszok már fenyegetnek.

Három prominens amerikai szenátor figyelmeztette Oroszországot, hogy következményei lehetnek annak, hogy beavatkozott az amerikai elnökválasztásba hekkelésekkel – írja a BBC News. A szenátorok állítják, pártokon átívelő egyezség van erről az USA-ban, legalább 99-en mögötte állnak.

Mindez azért érdekes, mert a republikánus hátszéllel megválasztott Donald Trump tagadja az orosz beavatkozást.

A republikánus John McCain és Lindsey Graham, valamint a demokrata Amy Klobuchar épp a balti államokban turnéznak, ekkor jelentették be a fentieket. Graham külön elmondta a BBC-nek, hogy a tervezett szankciók Putyin személyesen is érintik majd. Hozzátette azt, ami itt Közép-Kelet-Európában ismerős lehet:

Oroszország megpróbálja derékba törni a demokráciákat a világon. Itt az ideje, hogy Oroszország megértse: ami sok, az sok.

Mindenesetre Barack Obama amerikai elnök is fenyegetett már megtorló intézkedésekkel, amiket épp csütörtökön jelenthet be. Ebben gazdasági szankciók és a diplomáciai kapcsolatokban beálló változások is lehetnek. Az orosz válasz se maradt el, Maria Zaharova orosz külügyi szóvivő kijelentette:

Ha Washington valóban megteszi ezeket az ellenséges lépéseket, azokra válaszolni fogunk. Minden akció az orosz diplomáciai missziók ellen az USA-ban azonnal visszahat az Oroszországban lévő amerikai diplomatákra.

December elején a CIA tisztviselői már közölték, hogy az oroszok valószínűleg belenyúlhattak az amerikai választási rendszerbe. Trump csapata akkor azzal válaszolt – érthetően, hisz a győzelmét kérdőjelezték meg -, hogy ugyanazok az emberek terjesztik ezt a pletykát, akik annak idején azt a hamis látszatot keltették, hogy Szaddam Husszein iraki diktátornak vegyi fegyvere van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik