Nagyvilág

Nem lesz Castro körönd és Fidel-büszt Kubában

Se közterület, se szobor nem lesz Kubában egy törvény szerint, ami Fidel Castro emlékét őrizné. Nem kezdtek el leszámolni a Comandantéval, ez az ő végakarata.

A kubai parlament törvényt fogadott el kedden arról, hogy az országban tilos közterületet elnevezni a novemberben elhunyt Fidel Castróról. Szobrot sem szabad neki állítani, épp az ő akaratának megfelelően.

A néhai országvezető mindig azt mondta, nem akar személyi kultuszt, pedig bírálói szerint ez a kultusz a személye körül mindenütt jelen volt. Szavaival lépten-nyomon találkozni lehet hirdetőtáblákon, és a neve minden közéleti eseményen elhangzik.

Harci szelleme örökké élni fog minden kubai forradalmár tudatában. A Comandante emléke előtt úgy lehet a legjobban tisztelegni, ha követjük forradalmi elgondolását

– jelentette ki öccse, Raúl Castro államfő a parlamentben a törvény elfogadása előtt. Azt nem tiltja a törvény, hogy Fidel Castro alakját megörökítsék zenei vagy irodalmi műben, táncban, filmen vagy más képi alkotásban. Hivatalokban, közintézményekben is ki lehet tenni a képét.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik