Nagyvilág

Felosztanák egymás közt Szíriát az oroszok, a törökök és az irániak

Egyelőre Aszad is hatalomban maradhatna a terv szerint.

Oroszország, Törökország és Irán nem hivatalos befolyási övezetekre osztaná fel Szíriát – a Reuters értesülései szerint erről állapodott meg előzetesen a három ország, amikor védelmi minisztereik december 20-án a szíriai helyzetről tárgyaltak.

A nem hivatalos befolyási övezetekből álló föderáció irányítása Bassár el-Aszad kezében maradna a következő elnökválasztásig, amikor az elnök lemondana egy kevésbé megosztó alavita jelölt javára

– legalábbis a tervek szerint. Mindezt még el kellene fogadtatni Aszaddal, a felkelő szervezetekkel, az öböl menti országokkal és az Egyesült Államokkal is.

Alekszej Kortunov, az orosz külügyminisztériumhoz közel álló egyik agytröszt igazgatója azt mondta: már több olyan személy neve felmerült, aki Aszad után az elnöki székbe kerülhetne. A Reuters szerint ugyanakkor nyilvánvaló, hogy Vlagyimir Putyin fontos szerepet akar játszani a szíriai konfliktus megoldásában, ezzel ugyanis Oroszország nagyhatalmi státuszáról szóló nyilatkozatait támaszthatná alá.

Ha az oroszok számításai bejönnek, január közepén új béketárgyalások kezdődhetnek Kazahsztán fővárosában, Asztanában, ezúttal az Egyesült Államok nélkül.

Orosz források szerint az első lépés általános tűzszünet kivívása lenne Szíriában, ezután láthatnának hozzá a politikai rendezést célzó megbeszélésekhez. Idővel az Egyesült Államokat, az Öböl menti arab országokat, majd az Európai Uniót is bevonnák a kibővített béketárgyalásokba, az EU-t például azért, hogy legyen kinek finanszíroznia az újjáépítést – állapítja meg a Reuters elemzése.

Míg Oroszország és Irán Aszadot segíti, Törökország felkelő szervezeteket támogat. Ugyanakkor egyes források szerint Putyin már több, zárt ajtók mögötti megbeszélést folytatott a török elnökkel, hogy egyengesse az utat a megegyezés felé.

Egy török tisztviselő arról beszélt a hírügynökségnek, hogy az elsődleges cél nem Aszad távozása, hanem „a terrorizmus legyőzése”.

Ez nem azt jelenti, hogy megbékéltek Aszad elnökségével, de arra számítanak, hogy az Iszlám Állam legyőzése után Oroszország támogatni fogja a Kurdisztáni Munkáspárt elleni harcot Szíriában. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik