Nagyvilág

Donald Trump üzent Izraelnek: Tartsatok ki!

Támogatásáról biztosította szerdán Izraelt Donald Trump, az Egyesült Államok megválasztott elnöke, miközben keményen bírálta Barack Obama leköszönő elnök izraeli politikáját.

Nem folytathatjuk, hogy Izraelt semmibe vegyük és egyáltalán ne tiszteljük. Sokáig nagyszerű barátra lelt az Egyesült Államokban, de ennek vége szakadt. A vég kezdete az Iránnal kötött borzalmas atomalku volt

– írta Trump Twitter-üzenetében, barátságtalan lépésnek nevezve, hogy az Obama-kormányzat legutóbb tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanácsában az izraeli telepek építésének elítélésekor.

Maradj erős Izrael! Január 20-a mindjárt itt van!

– írta Trump elnöki beiktatásának dátumára utalva.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa múlt hét pénteken elfogadott határozatában felszólította Izraelt, hogy vessen véget a telepeslakások építésének a megszállt palesztin területeken. A kötelező érvényű határozat szerint az izraeli telepes-tevékenységnek “nincs jogi alapja, és súlyosan sérti a nemzetközi jogot”. A határozat elfogadását az tette lehetővé, hogy az Egyesült Államok – amely a BT állandó tagja és Izrael szoros szövetségese – ezúttal nem élt vétójogával, hanem tartózkodott a szavazáson. A BT többi tagállama támogatta a határozat elfogadását.

Az iráni atomalku még 2015 nyarán köttetett a hatok, nevezetesen a BT öt állandó tagja – az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia – és Németország, továbbá Irán között. Lényege, hogy Teherán vállalta atomprogramjának korlátozását cserében azért, hogy feloldják a vele szemben foganatosított nemzetközi büntető intézkedéseket. Az alku megkötésében főszerepe volt az Egyesült Államoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik