Nagyvilág

Szilveszteri fegyverszünet jöhet Szíriában

Miközben érnek az újabb béketárgyalások a szír háborúban, Törökország ádázul irtja az Iszlám Állam terroristáit.

Oroszország és Törökország kiegyezett egy fegyverszünetben Szíriában, ami december 29-én éjféltől lép életbe – írja a TASS orosz hírügynökség a török Anadolura hivatkozva. A fegyverszünet a szír kormányerőkre és a felkelőkre vonatkozik, már akiket nem tartanak terrorszervezeteknek. A hivatkozási alap az ENSZ BT 2254-es, Szíriáról szóló határozata.

Ha sikerül a bravúr, és tényleg működik a fegyvernyugvás, a kazah fővárosban, Asztanában tárgyalások kezdődnek a harcoló felek között orosz és török közvetítéssel. Az utóbbi napokban Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterek hevesen telefonálgattak az ügyben, úgy tűnik, meg is lett az eredménye. Egyes tárgyalásokba az irániakat is bevonták. Asztana után a genfi tárgyalások is folytatódhatnak februárban.

Eközben a törökök gyakják az ISIS-t

44 ISIS-tag iszlamista harcost “semlegesített” Törökország az al-Báb városánál zajló offenzíva során, 117-et pedig megsebesített – közölte a török hadsereg szerdán. Azt írják, hét milicista az elmúlt egy napban sérült meg, illetve 154 ellenséges célpontot trafáltak el a tüzérséggel és más fegyverekkel. A törökök támogatta szír felkelők hetek óta szorítják az ostromgyűrűt al-Báb körül, ami Aleppótól északra található.

A törökök azért indították négy hónapja az Eufrátesz Pajzs hadműveletet, hogy megtisztítsák az ország határvidékét a szunnita és kurd szélsőségesektől. Vagy legalábbis azoktól, akiket ők szélsőségesnek tartanak.

(Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik