Nagyvilág

Netanjahu nagyon megsértődött azokra, akik az izraeli telepek ellen szavaztak

Az ellenzék szerint hisztéria, amit a kormányfő művel.

Izrael „visszafogja a diplomáciai érintkezést” azokkal az országokkal, amelyek az ENSZ biztonsági tanácsában megszavazták azt a határozatot, amely a megszállt palesztin területeken lévő zsidó telepek építésének leállítását követeli meg.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök arra utasította az izraeli kormány tagjait, hogy ne vegyenek részt semmilyen tárgyaláson a határozatot megszavazó országok képviselőivel, és csökkentsék utazásaikat ezekbe az országokba.

A határozatot csak az Egyesült Államok nem szavazta meg, de ők sem éltek vétójogukkal, csak tartózkodtak. Rajtuk kívül Angola, az Egyesült Királyság, Egyiptom, Franciaország, Japán, Kína, Malajzia, Oroszország, Spanyolország, Szenegál, Ukrajna, Uruguay, Új-Zéland és Venezuela foglal helyet a tanácsban.

Az ENSZ BT határozata szerint az izraeli telepépítéseknek nincs jogi alapja, és súlyosan sérti a nemzetközi jogot.

A határozat elfogadása után néhány órával Netanjahu azonnali hatállyal hazahívta tanácskozásra a nagyköveteket azokból az országokból – Új-Zélandból és Szenegálból –, amelyek az indítványt beterjesztették, lemondta a szenegáli külügyminiszter három hét múlva esedékes izraeli látogatását, és minden Szenegálnak szóló segélyprogramot.

Az izraeli külügyminiszter-helyettes ugyanakkor bírálta Netanjahu döntését: szerinte nem kellett volna elállni a találkozótól, mert az alkalmat teremtett volna az izraeli álláspont ismertetésére. Az ellenzék szerint Netanjahu reakciója felelőtlen és hisztérikus. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik