Nagyvilág

Náci felvonulást tartottak karácsonykor tajvani diákok

Az elnöki hivatal szólított fel egy középiskolát Tajvanon, hogy kérjenek bocsánatot Izrael államtól, amiért diákjaik, náci egyenruhákban, horogkeresztes zászlókkal vonultak fel a karácsonyi jelmezes parádén. Az egyikük jelmezéhez, még egy kartonpapírból összeragasztott tank is tartozott.

A „karneválon” készült fotók pillanatok alatt bejárták a közösségi portálokat. Miután a Tajvanon működő, Izraeli Gazdasági és Kulturális Hivatal egyik munkatársa is látta a képeket, hivatalos panaszt tett. Később Németország is diplomáciai lépéseket tett az ügyben. Szombaton emiatt szólított fel az elnöki hivatal bocsánatkérésre.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

Csang Sziao-ming igazgató teljes felelősséget vállalt. Lemondásakor közölte, hogy az iskolájában számos program fut, hogy a diákokat a helyes értékek ismeretére neveljék. Megnéznek például olyan, holokausztról szóló filmeket mint a Schindler listája, vagy Az élet szép. Tanáraik ebben az esetben is azt javasolták a diákoknak, hogy az arab kultúrkörből válasszanak témát a felvonuláshoz, ám ők mégis a nácik mellett döntöttek. Mentségükre csak annyit lehet felhozni, hogy az iskolai egyenruháikat nagyon könnyen át tudták alakítani náci jelmezekké.

Tajvanon többször volt már probléma a nácizmus kezeléséből: egy időben például nagyon divatosnak számítottak a Harmadik Birodalom szimbólumaival díszített, motoros bukósisakok. Nemrég pedig egy importőr kavart hatalmas botrányt, aki egy rajzolt Hitlerrel reklámozta némát gyártmányú fűtőberendezéseit, a tajpeji tömegközlekedési eszközökön. Mindennek köze lehet ahhoz, hogy Tajvan a második világháború alatt a nácikkal szövetséges Japán gyarmata volt.

(BBC, Taiwan News)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik