Nagyvilág

Fegyveresek hurcoltak el Irakban egy újságírónőt

Ismeretlen fegyveresek hurcoltak el bagdadi otthonából egy iraki újságírónőt – közölte kedden az iraki belügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint Afrah Savki al-Kaiszit hétfő este rabolták el az iraki főváros Szajidíja nevű kerületében lévő lakásából. A minisztérium nem szolgáltatott egyéb részletet az emberrablásról, viszont felhívást intézett a lakossághoz, hogy jelentse, ha bármilyen, nyomozást segítő információ birtokában van.

Becsöngettek

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök arra utasította a biztonsági erőket, hogy tegyenek meg mindent Kaiszi megmentése érdekében.

Zijád al-Adzseli, egy bagdadi székhelyű, újságírók jogait védő szervezet vezetője Kaiszi családjának beszámolójára hivatkozva elmondta: nyolc fegyveres érkezett az újságírónő otthonához két kisteherautóval. A támadók azt állították, hogy a biztonsági erők tagjai, és házkutatást akarnak tartani. Amikor bejutottak a lakásba, megbilincselték Kaiszi 16 éves fiát, megverték sógorát, és elvittek értéktárgyakat, készpénzt, aranyat, elektronikai eszközöket és elvitték az újságírónő kocsiját – tette hozzá.

Kaiszi, aki tapasztalt újságírónak számít, emellett az iraki kulturális minisztérium alkalmazottja, a közel-keleti országban burjánzó korrupció egyik legélesebb bírálójának minősül.

Veszélyes

Az újságírónő egyik helyi lapban megjelent hétfői cikkében bírálta a belügyminisztérium egyik tisztségviselőjét, aki súlyosan bántalmazott egy iskolaigazgatót a diákok és tanárok szeme láttára a dél-iraki Násziríja városában.

A háború dúlta Irak az egyik legveszélyesebb térségnek számít az újságírókra nézve, akik az Egyesült Államok 2003-as inváziója óta gyakori célpontjai a szélsőséges csoportoknak. Emellett több tucatnyian is életüket vesztették, miközben az országban zajló hadműveletekről tudósítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik