Nagyvilág

Szétbombázott templomban ünnepelték a karácsonyt az aleppói keresztények

Négy éve először volt karácsonyi ünnepség a szíriai Aleppóban. A katolikus híveknek az óvárosban, a szétbombázott Szent Éliás székesegyház romjai között tartottak szentmisét vasárnap. A templom az öt éve tartó szíriai polgárháború egyik volt frontvonalán áll. Az Asszad elnökhöz hű kormányerők csak néhány napja vették át itt újra az ellenőrzést a felkelőktől.

Nagyszerű az ünnepi hangulat, ez az újjászületés perce Jézus Krisztus, és Aleppó városa számára is

– nyilatkozta George Bakhash, a helyi keresztény közösség vezetője a Reutersnak. Azt mondta, most, hogy a lázadók kezén lévő területek lakóinak nem kell félniük a rakétatámadásoktól, városszerte sokan mennek szentmisére.

Fotó: Getty
Fotó: Getty

A szíriai keresztények többsége a síita kisebbség képviselő Asszadot támogatja a polgárháborúban, melynek felkelői a többségi szunniták köréből kerültek ki. Bár sokan kitartottak a háborús városban, a legtöbben, a puszta létüket fenyegető Iszlám Állam, és más szélsőséges szervezetek erősödését látva elmenekültek. Aleppó keresztény közösségének létszáma a harcok kezdete óta 250 ezerről, mintegy 50 ezerre apadt.

Karácsony napján, a város legépebben maradt részeiben, amiket mindvégig a kormányerők tartottak ellenőrzésük alatt, az éttermek és a kávézók megteltek keresztényekkel, akik késő estig ünnepeltek. Az Azizya negyedben, ahonnan 2012-ben eltűnt a közösségi karácsonyfa, miután a lázadók elfoglalták a területet, most százak táncoltak és ünnepeltek az utcákon.

Mindeközben orosz bombázók keményen támadták Aleppó tartomány még lázadók ellenőrizte részeit.

(via NY Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik