Nagyvilág

Ferenc pápa: Mária és József zárt ajtókra talált, mikor menedéket kerestek

A világiasság túszul ejtette a karácsonyt, a vásárlás elhomályosítja Isten fényét – mondta az egyházfő a szentesti misén.

Hagyjuk, hogy a jászolban született gyermek megszólítson bennünket, de halljuk meg azoknak a gyermekeknek is a szavát, akiket ma nem bölcsőben helyeznek el, nem egy édesanya és édesapa szeretete simogat, hanem nyomorúságban, a bombázások miatt óvóhelyeken, a nagyvárosok járdáin vagy egy emberekkel teli hajó mélyén fekszenek

– mondta szenteste a Szent Péter bazilikában megtartott misén Ferenc pápa.

Hagyjuk magunkat megszólítani a gyerekektől, akiket nem engednek megszületni, akik sírnak, mert senki sem enyhíti éhségüket, akik a kezükben nem játékot, hanem fegyvert fognak.

A katolikus egyházfő hangsúlyozta: a gyermek Jézus nem királyi palotában, nem látványos pompában, nem hatalomban, hanem egy istálló szegénységében jött világra.

Ezért, ha vele akarunk találkozni, oda kell menni, ahol ő van, meg kell hajolni hozzá, le kell ereszkedni, kicsivé kell válni

– mondta a pápa. Hozzátette: „a gyermek Jézus arra szólít fel, hogy hagyjuk el a múlékonyság keltette illúziókat és a lényegre törekedjünk, mondjunk le kielégíthetetlen követeléseinkről, örökös elégedetlenségünkről, és arról a szomorúságról, amelyet a hiábavaló utáni vágy kelt bennünk”.

Mária és József zárt ajtókra talált, mikor menedéket kerestek, ezért született istállóban Jézus, akit egyesek elutasítottak, mások közönnyel fogadtak. Ma is hasonló közömbösséggel találkozhatunk, ha a karácsony lakomává válik, velünk a központjában

– fogalmazott. Szerinte ez a világiasság „túszul ejtette a karácsonyt, a vásárlás homályosítja el Isten fényét, az ajándékok után futunk, de érzéketlenek vagyunk a marginalizáltakkal szemben”.

A fényárban úszó bazilika teljesen megtelt hívőkkel, akik már órákkal a mise kezdete előtt sorban álltak a Szent Péter térnél. A szertartáson kínaiul imádkoztak az egyházért, franciául a világot kormányzókért, arabul a bűnben és tévedésben élőkért, az Indiában beszélt malajálam nyelven a gyerekekért, a szegényekért és magányban élőkért pedig oroszul.

A mise végén Ferenc pápa karjába vette a gyermek Jézus szobrát, a gyerekek kíséretében a bazilikában felállított betlehemhez vitte, és befektette a jászolba. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik