Nagyvilág

Meghalt egy 15 éves lány, mert mestruációja miatt családja kiűzte a házból

Egy fűtetlen kis kerti kunyhóban kellett meghúznia magát egy nepáli faluban.

Füstmérgezés ölt meg egy 15 éves lányt egy nepáli faluban, miután családja egy ősi szokást követve egy kis kerti kunyhóba száműzte, mert menstruált – közölte a helyi rendőrség. Roshani Tiruwa holttestét apja fedezte fel az ajtó nélküli, és rosszul szellőző kunyhóban, Gajra faluban. „Mielőtt lefeküdt aludni tüzet gyújtott a hideg ellen” – közölte Badri Prasad Dhakal rendőrnyomozó a Thomson Reuters alapítvánnyal.

A lányt egy ősi szokást, a chhaupadit követve száműzte családja a „menstruációs kunyhóba”. A több százéves hagyomány szerint a mestruáló nők tisztátalanok és érinthetetlenek, ezért a kerti kunyhóban kell aludniuk. A szokást a nepáli legfelsőbb bíróság 2005-ben betiltotta, de a himalájai ország egyes területein továbbra is követik, mert úgy hiszik, szerencsétlenség és természeti katasztrófa éri őket, ha a menstruálő nők nincsenek elszigetelve.

nepal
A kunyhó, ahova a 15 éves lány menstruálása miatt száműzték a nepáli télben

A helyi hatóságok közlése szerint Roshani Tiruwa már a második lány volt a Gajra falunak is otthont adó Achham körzetben, aki ebben a hónapban belehalt a chhaupadiba. Az elmúlt kilenc évben pedig tíz lány halt meg mestruációs kunyhókban a területen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik