Nagyvilág

Még mindig nem hiszik el a falujában, hogy nem tér haza a Berlinben megölt lengyel kamionos

Úgy volt, hogy csütörtökön hazatér a munkából, és még az utolsó pillanatban tud ajándékot venni a feleségének karácsonyra.

Megdöbbenéssel fogadták a hétfői berlini merényletet abban a kétszáz fős lengyelországi faluban, ahol a meggyilkolt kamionsofőr családjával élt. Felesége, tizenhét éves fia, szülei és a rokonság többi része még mindig várja haza Lukasz Urbant. A Szczecintől negyven kilométerre lévő Roznowóból a Deutsche Welle közölt riportot.

Kollégái a legmegbízhatóbb sofőrök közt emlegették Urbant.

„Felügyelőnek” nevezték, mert nagyon aprólékos volt, szerette, ha minden rendben van körülötte

– mondta az őt alkalmazó cég tulajdonosa, Ariel Zurawski, aki unokatestvére is a megölt sofőrnek.

Mindig biztos lehettem abban, hogy száz százalékig betartja a menetidőket és a közlekedési szabályokat. Nem találok még egy ilyen embert

– tette hozzá. Azt mondta, már akkor érezte a bajt, amikor a nyomkövető rendszerben látta, hogy a 25 tonna acéllal megrakott kamion, amelynek a ThyssenKrupp raktára előtt kellett volna várakoznia, megindult a városba. Pár órával később a tévében látta a teherautóját.

Az elejétől fogva biztos voltam abban, hogy Lukasz nem felelős a történtekért. Gyerekkorunktól fogva ismerem őt

– közölte Zurawski. A szállítmányozó vállalkozás tulajdonosa meg van győződve arról, hogy Urban a végsőkig próbált küzdeni, talán meg is akadályozta, hogy még több áldozata legyen a merényletnek. „A képeken, amiket a rendőrök mutattak nekem, látni lehetett, hogy megsérült, megvágták, megverték. Biztos, hogy próbálta magát megvédeni, és ő is harcolt” – mondta. Kollégái egyetértettek, azt mondták: ez rá vall.

A faluban most másról sem beszélnek az emberek. Az önkormányzat szóvivője azt mondta: pszichológus foglalkozik a családdal, akiknek az egész falu segít, amiben tud.

Azt még alig tudják elhinni, hogy Urban már nem jön vissza. Zurawski elmondta: úgy volt, hogy csütörtökön tér vissza Roznowóba, és még az utolsó pillanatban tud ajándékot venni a feleségének, amire a munka miatt nem jutott ideje.

Aztán rossz helyen volt, rossz időben

– tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik