Nagyvilág

54 ezer embert evakuálnak a németek karácsonykor

Nem kevesebb, mint 54 ezer német férfi, nő és gyerek fog összecuccolni és menni az otthonából, mert akkora brit bombát találtak Augsburgban. Ez rekordméretű kiürítés lesz.

Tízezrek tölthetik az otthonuktól távol a karácsonyt a bajorországi Augsburgban. A német város egy részének evakuálását előre eltervezték, az okozója egy 3,8 tonnás brit bomba, amit még a világháborúban szórtak le a városra. A bombát egy építkezésen találták.

Ez lesz a háború utáni Németország legnagyobb bomba miatti evakuálása. 2011-ben volt legutóbb ilyen, Koblenzben akkor 45 ezer embernek kellett mennie.

Szerencsére a tervezett vasárnapi bombahatástalanítás idejére eleve nem vártak nagy forgalmat, így könnyebb lesz végrehajtani a műveletet. Reggel 8-kor kezdik a kiürítést, ami az éjszakába is belenyúlhat. A művelet 32 ezer háztartást érint majd egy 1,5 kilométer sugarú körben. Az embereket iskolákban, sportcsarnokokban és egy kiállítási központban helyezik majd el.

Augsburg 80 kilométerre fekszik a tartományi székhely Münchentől, és heves bombatámadásokat kellett átélnie a második világháborúban. 1942-45 között a brit Királyi Légierő és az amerikai bombázók kőkemény rohamokat hajtottak végre a német városok ellen, erősen meggyengítve a náci Németországot.

(BBC News; képünk illusztráció)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik