Nagyvilág

Berlini merénylet: két menedékkérőt vettek őrizetbe Dortmundban

A német Focus értesülései szerint két menedékkérőt vettek őrizetbe egy dortmundi lakásban csütörtökön kora reggel. A lap szerint az egyik személy marokkói, a másik palesztin származású, az éjszakát egy ismerősüknél tölthették abban a lakásban, amelyben a rendőrség elfogta őket.

A Bild értesülései szerint négy embert vettek őrizetbe a rendőrök a dortmundi razzián. A lap úgy tudja, hogy az éjszaka folyamán három berlini lakást kutattak át a német hatóságok a hétfői merénylettel összefüggésben.

Tunéziai hatóságok szerint a merénylettel vádolt Anis Amri 2010-ben, hazájában már ellopott egy teherautót, akkor az ügyet megúszta pénzbüntetéssel.

A Focus arról ír, hogy a hétfői merényletben életét vesztette egy izraeli állampolgárságú nő, férje pedig súlyos sérüléseket szenvedett, több műtét vár rá.

Pokolgépekről informálódott

A New York Times korábban arról írt, hogy a merénylet elkövetésével gyanúsított tunéziai Anis Amri a pokolgépek készítésének módját tanulmányozta az interneten, és közvetlen kapcsolatban állt az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel. A cikk szerint Amri a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson keresztül legalább egyszer kommunikált a terrorcsoporttal, és szerepelt az Egyesült Államok berepülési tiltólistáján.

A számos álnevet használó, Olaszországban börtönviselt, kiutasított, majd egy időre eltűnt és Németországban felbukkant Amri a feltételezések szerint elmenekült a 12 halálos áldozattal és 48 sebesülttel járó hétfői támadás helyszínéről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik