Nagyvilág

Az Iszlám Állam gyilkolhatott a berlini karácsonyi vásárban

Sajtóértesülések szerint az éjszaka folyamán elfogott férfi mégsem az, aki elkövette a merényletet.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Már tizenkettőre nőtt az áldozatok száma azután, hogy hétfőn este Berlinben, a Breitscheidplatzon rendezett karácsonyi vásárban kamion hajtott a tömegbe. 48 sérült is van, tizennyolcnak súlyos az állapota. Keddes te az Iszlám Állam nevű terrorszervezet magára vállalta a véres cselekményt.

A Guardian kórházi forrásokból származó információi szerint egész éjjel műtötték a sérülteket, akiket törések, belső vérzés, szervi sérülések miatt kellett ellátni. Elvileg egy magyar sérült is van, Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta, egy magyar állampolgár könnyebben megsérült, de ő már elhagyta a kórházat.

Eltűnt magyarok

A berlini magyar nagykövetség ügyeleti telefonszámán hárman jelezték, hogy nem találják rokonaikat. A vásárban magyar lángosos és kürtőskalácsos is működött, de nem azon a részen, ahol a támadás történt. A külügy fokozott óvatosságot kér a Németországba utazó magyaroktól.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

 

Merkel: terrortámadás volt

A német kancellár szerint visszataszító lenne, ha kiderülne, hogy az elkövető védelmet kapott Németországtól.

A Guardian beszámolója szerint a helyszínen reggel is látszottak a pusztítás nyomai, a lerombolt standok maradványai, törött karácsonyi díszek és az ezüst csomagolópapírok, amelyekkel a holttesteket letakarták. A rendőrök azt kérték az arra járóktól, hogy kegyeleti okokból ne fotózzanak.

Külön kérték, hogy a helyszínen készült képeket, videókat ne osszák meg a közösségi oldalakon, de töltsék fel azokat a rendőrség szemtanú-oldalára.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

Magyarországon nem emelik a terrorfenyegetettség szintjét

De fokozzák a rendőri jelenlétet, különösen a bevásárlóközpontok és karácsonyi vásárok területén. Részletek itt.

A támadást egy lengyel kamionnal követték el, amely Olaszországból szállított acélgerendákat Berlinbe. A lengyel szállítmányozási cég egyik vezetője az AFP-nek azt mondta: a sofőr nem tudott lerakodni, arra kérték, hogy kedd reggelig várakozzon. Utoljára hétfőn délután 3 órakor léptek vele kapcsolatba, nem tudják, azután mi történt vele.

A tizenkét halálos áldozat között van az a lengyel állampolgárságú férfi, akit a halálos gázolás után a kamionban találtak holtan. Feltehetően ő volt a kamionsofőr, de a német rendőrség hangsúlyozta:

nem ő volt az, aki a teherautóval a tömegbe hajtott.

A 37 éves lengyel sofőrt pisztolylövésekkel ölték meg.

A szállítmányozó cég tulajdonosa, Ariel Zurawski azt mondta: a kamiont, amelyet unokatestvére vezetett, elrabolhatták. „Valamit csináltak a sofőrömmel” – közölte a TVN24-gyel. Ariel Zurawski a délután folyamán azonosította unokatestvére holttestét.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

A lengyel Money.pl nevű üzleti portál megszólaltatta a szállítmányozási cég egyik munkatársát, aki elmondta: a teherautó műholdas nyomkövetésének köszönhetően kiderült, hogy miután elveszítették a kapcsolatot a sofőrrel, valaki többször is megpróbálta elindítani a kamiont. Először 15.44-kor, majd 16.52-kor. Ezután 17.37-ig járt a motor, de a teherautó nem mozdult. Majd többször ismét beindították a motort, és 19.34-kor indultak el a teherautóval.

A munkatárs szerint az biztos, hogy amikor háromnegyed órán át járatták a motort, az nem azért volt, hogy a sofőrfülkét fűtsék, mert arra külön rendszer van. Inkább úgy tűnik, hogy olyasvalaki próbálkozott, akinek nincs tapasztalata kamionvezetésben, és megpróbált rájönni, hogyan kell elindulni a járművel.

Elfogtak valakit, de nem biztos, hogy az elkövetőt

Mintegy két kilométerre a támadás helyszínétől fogták el, és kihallgatták azt a személyt, akit először a merénylet elkövetésével gyanúsítottak. A német belügyminiszter megerősítette, hogy az elfogott férfi tagadta a merénylet elkövetését. Nem sokkal később a Die Welt azt írta:

már a rendőrség sem gondolja, hogy a merénylőt fogták el,

azt feltételezik, hogy az igazi támadó felfegyverkezve menekül.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

A belügyminiszter korábban azt mondta: az elfogott férfi 2015 decemberében érkezett Németországba, feltehetően Pakisztánból. Menedékkérelmi eljárása nem zárult le. A hatóságok számára nem ismert, hogy terrorista múltja lett volna.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

Donald Trump tudni véli

Bár erről hivatalos tájékoztatást nem adtak a német hatóságok, a januárban hivatalba lépő amerikai elnök tényként közölte, hogy iszlamista merénylet történt.

Ugyancsak a Die Welt írt arról, hogy a német rendőrség napok óta tudhatta, hogy támadás készül egy berlini karácsonyi vásár ellen. Hétfőn hajnalban kommandós akciót hajtottak végre a használaton kívüli Tempelhof repülőtér egyik hangárjánál, erről egyelőre nem tudni bővebbet. A Tempelhofot jelenleg menekültszállásként hasznosítják. Később arról számoltak be, hogy itt nem fogtak el senkit. Délután, sajtü képviselői előtt Klaus Klandt berlini rendőrparancsnok azzt mondta, hogy a menekültszálláson lefoglaltak egy mobiltelefont, adatainak elezmzése jelenleg is folyamatban van.

Nyitott vásár

A Guardian arról ír: az elmúlt években több karácsonyi vásár körül megerősítették a biztonsági intézkedéseket Berlinben – kordonokat emeltek és rendőrök vigyázták a rendet, a Breitscheidplatzon viszont ez nem volt kivitelezhető, mert fontos útvonalak húzódnak körülötte. A szervezők még előnyt is próbáltak kovácsolni abból, hogy ez nem egy körbekerített vásár.

A teherautó egyébként a Budapester Straße felől érkezett, a járdán hajtott végig és a Vilmos császár emléktemplom (Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche) előtt állt meg. A templomban este hattól megemlékezést tartanak.

A kamiont a délelőtt folyamán elszállították a helyszínről, további vizsgálatok céljából. A Guardian tudósítója azt írta: a teherautó helyén vérnyomok, törmelék és egy kidőlt karácsonyfa maradt. Az általában forgalmas tér hátborzongatóan csendes, továbbra is körbe van kordonozva, a rendőrök nyomokat gyűjtenek a helyszínen.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

Előbb mindenki lefagyott

Egy ausztrál szemtanú az ausztrál sajtónak nyilatkozva azt mondta: egy forralt boros standnál álltak, amikor hirtelen nagy csattanást hallottak. Egy hatalmas fekete kamion hajtott keresztül a vásáron, sok emberen végigtaposva. Kialudtak a fények, és minden romokban volt. Az emberek sikoltoztak, előbb mindenki lefagyott, aztán nekifogtak, hogy segítsenek, akin tudnak. Leemelték a törmelékeket a sérültekről, mindenhol vér és testek hevertek. Mozdulatlanul feküdtek emberek a földön, köztük idősek és gyerekek, mindenki sírt, azután jöttek a rendőrök és a mentők.

Reszketek és félek, minden nagyon gyorsan történt

– mondta a szemtanú.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

A Berliner Morgenpost című lap helyettes főszerkesztője is a helyszínen volt. Jan Hollitzer azt mondta: sikoltozást hallott, ahogy a kamion keresztülhajtott a standokon, majd mély csend lett, ahogy a sokkos állapotba került látogatók ráeszméltek, hogy mi történt. „Többen a teherautó alatt voltak, rendkívül félelmetes és elborzasztó volt” – mondta. A csendet a helyszínre érkező mentők törték meg.

Gyásznap

Keddre gyásznapot hirdettek Németországban, országszerte felhúzzák a gyászlobogókat. A karácsonyi vásárok kedden zárva maradnak – jelentette be Thomas De Maiziére belügyminiszter.

Berlinben több mint 60 helyszínen van valamilyen karácsonyi vásár, egyiket sem fogják bezárni, de rendkívüli mértékben szigorítják a biztonsági intézkedéseket – mondta Andreas Geisel berlini tartományi belügyminiszter. A szilveszter éjszakai szabadtéri rendezvényeket is kiemelten biztosítják.

Kedd délután a berlini tűzoltók parancsnoka jelentette be, hogy 14-en szenvedtek súlyos séüléseket a főügyész pedig arról beszélt, hogy egyelőre még abban sem biztosak, hogy egyetlen támadó tört a vásár látogatóira.

(The Guardian, Die Welt, BBC, Focus, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik