A damaged truck is towed away in Berlin, Germany, 20 December 2016. According to police, at least 12 people have been reportedly killed and at least 48 injured when a lorry crashed into a local Christmas market in the evening of 19 December 2016. German police suspect the incident may have been a deliberate attack. Photo: Rainer Jensen/dpa +++(c) dpa - Bildfunk+++
Külföld

Az Iszlám Állam gyilkolhatott a berlini karácsonyi vásárban

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 12. 20. 06:39

Sajtóértesülések szerint az éjszaka folyamán elfogott férfi mégsem az, aki elkövette a merényletet.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Már tizenkettőre nőtt az áldozatok száma azután, hogy hétfőn este Berlinben, a Breitscheidplatzon rendezett karácsonyi vásárban kamion hajtott a tömegbe. 48 sérült is van, tizennyolcnak súlyos az állapota. Keddes te az Iszlám Állam nevű terrorszervezet magára vállalta a véres cselekményt.

A Guardian kórházi forrásokból származó információi szerint egész éjjel műtötték a sérülteket, akiket törések, belső vérzés, szervi sérülések miatt kellett ellátni. Elvileg egy magyar sérült is van, Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta, egy magyar állampolgár könnyebben megsérült, de ő már elhagyta a kórházat.

Eltűnt magyarok

A berlini magyar nagykövetség ügyeleti telefonszámán hárman jelezték, hogy nem találják rokonaikat. A vásárban magyar lángosos és kürtőskalácsos is működött, de nem azon a részen, ahol a támadás történt. A külügy fokozott óvatosságot kér a Németországba utazó magyaroktól.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

 

Merkel: terrortámadás volt

A német kancellár szerint visszataszító lenne, ha kiderülne, hogy az elkövető védelmet kapott Németországtól.

A Guardian beszámolója szerint a helyszínen reggel is látszottak a pusztítás nyomai, a lerombolt standok maradványai, törött karácsonyi díszek és az ezüst csomagolópapírok, amelyekkel a holttesteket letakarták. A rendőrök azt kérték az arra járóktól, hogy kegyeleti okokból ne fotózzanak.

Külön kérték, hogy a helyszínen készült képeket, videókat ne osszák meg a közösségi oldalakon, de töltsék fel azokat a rendőrség szemtanú-oldalára.

688872071AZ00036_Lorry_Driv
Getty Images Hungary

Magyarországon nem emelik a terrorfenyegetettség szintjét

De fokozzák a rendőri jelenlétet, különösen a bevásárlóközpontok és karácsonyi vásárok területén. Részletek itt.

A támadást egy lengyel kamionnal követték el, amely Olaszországból szállított acélgerendákat Berlinbe. A lengyel szállítmányozási cég egyik vezetője az AFP-nek azt mondta: a sofőr nem tudott lerakodni, arra kérték, hogy kedd reggelig várakozzon. Utoljára hétfőn délután 3 órakor léptek vele kapcsolatba, nem tudják, azután mi történt vele.

A tizenkét halálos áldozat között van az a lengyel állampolgárságú férfi, akit a halálos gázolás után a kamionban találtak holtan. Feltehetően ő volt a kamionsofőr, de a német rendőrség hangsúlyozta:

nem ő volt az, aki a teherautóval a tömegbe hajtott.

A 37 éves lengyel sofőrt pisztolylövésekkel ölték meg.

A szállítmányozó cég tulajdonosa, Ariel Zurawski azt mondta: a kamiont, amelyet unokatestvére vezetett, elrabolhatták. „Valamit csináltak a sofőrömmel” – közölte a TVN24-gyel. Ariel Zurawski a délután folyamán azonosította unokatestvére holttestét.

GERMANY, Berlin: The scene after a truck crashes into a crowded Christmas market at Breitscheidplatz in Berlin-Charlottenburg on the evening of Monday, December 19, 2016. At least 12 people are killed and dozens are injured. Authorities are investigating it as a possible terrorism attack.  - S.A. Struck
Getty Images Hungary

A lengyel Money.pl nevű üzleti portál megszólaltatta a szállítmányozási cég egyik munkatársát, aki elmondta: a teherautó műholdas nyomkövetésének köszönhetően kiderült, hogy miután elveszítették a kapcsolatot a sofőrrel, valaki többször is megpróbálta elindítani a kamiont. Először 15.44-kor, majd 16.52-kor. Ezután 17.37-ig járt a motor, de a teherautó nem mozdult. Majd többször ismét beindították a motort, és 19.34-kor indultak el a teherautóval.

A munkatárs szerint az biztos, hogy amikor háromnegyed órán át járatták a motort, az nem azért volt, hogy a sofőrfülkét fűtsék, mert arra külön rendszer van. Inkább úgy tűnik, hogy olyasvalaki próbálkozott, akinek nincs tapasztalata kamionvezetésben, és megpróbált rájönni, hogyan kell elindulni a járművel.

Elfogtak valakit, de nem biztos, hogy az elkövetőt

Mintegy két kilométerre a támadás helyszínétől fogták el, és kihallgatták azt a személyt, akit először a merénylet elkövetésével gyanúsítottak. A német belügyminiszter megerősítette, hogy az elfogott férfi tagadta a merénylet elkövetését. Nem sokkal később a Die Welt azt írta:

már a rendőrség sem gondolja, hogy a merénylőt fogták el,

azt feltételezik, hogy az igazi támadó felfegyverkezve menekül.

GERMANY, Berlin: The scene after a truck crashes into a crowded Christmas market at Breitscheidplatz in Berlin-Charlottenburg on the evening of Monday, December 19, 2016. At least 12 people are killed and dozens are injured. Authorities are investigating it as a possible terrorism attack.  - S.A. Struck
Getty Images Hungary

A belügyminiszter korábban azt mondta: az elfogott férfi 2015 decemberében érkezett Németországba, feltehetően Pakisztánból. Menedékkérelmi eljárása nem zárult le. A hatóságok számára nem ismert, hogy terrorista múltja lett volna.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

Donald Trump tudni véli

Bár erről hivatalos tájékoztatást nem adtak a német hatóságok, a januárban hivatalba lépő amerikai elnök tényként közölte, hogy iszlamista merénylet történt.

Ugyancsak a Die Welt írt arról, hogy a német rendőrség napok óta tudhatta, hogy támadás készül egy berlini karácsonyi vásár ellen. Hétfőn hajnalban kommandós akciót hajtottak végre a használaton kívüli Tempelhof repülőtér egyik hangárjánál, erről egyelőre nem tudni bővebbet. A Tempelhofot jelenleg menekültszállásként hasznosítják. Később arról számoltak be, hogy itt nem fogtak el senkit. Délután, sajtü képviselői előtt Klaus Klandt berlini rendőrparancsnok azzt mondta, hogy a menekültszálláson lefoglaltak egy mobiltelefont, adatainak elezmzése jelenleg is folyamatban van.

Nyitott vásár

A Guardian arról ír: az elmúlt években több karácsonyi vásár körül megerősítették a biztonsági intézkedéseket Berlinben – kordonokat emeltek és rendőrök vigyázták a rendet, a Breitscheidplatzon viszont ez nem volt kivitelezhető, mert fontos útvonalak húzódnak körülötte. A szervezők még előnyt is próbáltak kovácsolni abból, hogy ez nem egy körbekerített vásár.

A teherautó egyébként a Budapester Straße felől érkezett, a járdán hajtott végig és a Vilmos császár emléktemplom (Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche) előtt állt meg. A templomban este hattól megemlékezést tartanak.

A kamiont a délelőtt folyamán elszállították a helyszínről, további vizsgálatok céljából. A Guardian tudósítója azt írta: a teherautó helyén vérnyomok, törmelék és egy kidőlt karácsonyfa maradt. Az általában forgalmas tér hátborzongatóan csendes, továbbra is körbe van kordonozva, a rendőrök nyomokat gyűjtenek a helyszínen.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

Előbb mindenki lefagyott

Egy ausztrál szemtanú az ausztrál sajtónak nyilatkozva azt mondta: egy forralt boros standnál álltak, amikor hirtelen nagy csattanást hallottak. Egy hatalmas fekete kamion hajtott keresztül a vásáron, sok emberen végigtaposva. Kialudtak a fények, és minden romokban volt. Az emberek sikoltoztak, előbb mindenki lefagyott, aztán nekifogtak, hogy segítsenek, akin tudnak. Leemelték a törmelékeket a sérültekről, mindenhol vér és testek hevertek. Mozdulatlanul feküdtek emberek a földön, köztük idősek és gyerekek, mindenki sírt, azután jöttek a rendőrök és a mentők.

Reszketek és félek, minden nagyon gyorsan történt

– mondta a szemtanú.

688872071AZ00035_Lorry_Driv
Getty Images Hungary

A Berliner Morgenpost című lap helyettes főszerkesztője is a helyszínen volt. Jan Hollitzer azt mondta: sikoltozást hallott, ahogy a kamion keresztülhajtott a standokon, majd mély csend lett, ahogy a sokkos állapotba került látogatók ráeszméltek, hogy mi történt. „Többen a teherautó alatt voltak, rendkívül félelmetes és elborzasztó volt” – mondta. A csendet a helyszínre érkező mentők törték meg.

Gyásznap

Keddre gyásznapot hirdettek Németországban, országszerte felhúzzák a gyászlobogókat. A karácsonyi vásárok kedden zárva maradnak – jelentette be Thomas De Maiziére belügyminiszter.

Berlinben több mint 60 helyszínen van valamilyen karácsonyi vásár, egyiket sem fogják bezárni, de rendkívüli mértékben szigorítják a biztonsági intézkedéseket – mondta Andreas Geisel berlini tartományi belügyminiszter. A szilveszter éjszakai szabadtéri rendezvényeket is kiemelten biztosítják.

Kedd délután a berlini tűzoltók parancsnoka jelentette be, hogy 14-en szenvedtek súlyos séüléseket a főügyész pedig arról beszélt, hogy egyelőre még abban sem biztosak, hogy egyetlen támadó tört a vásár látogatóira.

(The Guardian, Die Welt, BBC, Focus, MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.