Nagyvilág

Hollande: “Magas szintű a fenyegetettség és a riadókészültség is különösen magas”

Francois Hollande francia államfő megerősítette, hogy Franciaországban továbbra is "magas szintű a terrorfenyegetettség", de azzal párhuzamosan a riadókészültség is "különösen magas".

Nálunk magas szintű a fenyegetettség és a riadókészültség is különösen magas

– mondta a köztársasági elnök kedden egy sajtótájékoztatón az előző este egy berlini karácsonyi vásárban kamionnal elkövetett tömeges gázolás kapcsán.

Az elmúlt két évben Franciaországban sorozatosak voltak az iszlamista merényletek,

amelyekben 238-an vesztették életüket.

A dél-franciaországi Nizzában július 14-én, a francia nemzeti ünnep estéjén egy tunéziai férfi a hétfő esti berlini gázoláshoz hasonló támadást hajtott végre: a város híres tengerparti sétányán kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe. A tettes, akit végül lelőttek a rendőrök, 86 embert gázolt halálra, köztük tíz gyermeket és sok külföldi állampolgárt. A négyszáznál is több sérült között volt egy magyar nő is. A nizzai terrortámadást két nappal később az Iszlám Állam dzsihadista vállalta magára.

Szeretném kifejezni Franciaország nevében a szolidaritásunkat és az együttérzésünket Németországnak, amelyet terrortámadás sújtott Berlinben

– mondta a francia elnök. Hozzátette, hogy délután közvetlenül, telefonon is támogatásáról és együttérzésről fogja biztosítani Angela Merkel német kancellárt.

Franciaország tudja, mit jelent egy terrortámadás, milyen bánatot és fájdalmat tud kiváltani, és mennyire össze kell tartanunk, egységesnek kell lennünk. Ez fontos egy országnak, amikor megtámadják, fontos Európának és az egész világnak is a terrorfenyegetettséggel szemben

– hangsúlyozta Francois Hollande.

Itt Franciaországban már minden utasítást kiadtunk, hogy amennyire csak lehet biztosítsunk minden helyet, különösek a karácsonyi vásárokat és más gyülekezéseket

– hívta fel a figyelmet a francia államfő.

Szórakozzanak, de maradjanak elővigyáztaosak

Franciaország egész területén a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat óta rendkívüli állapot van érvényben, amelyet múlt héten hosszabbított meg a parlament 2017. július 15-ig.

A rendőrök munkáját 2015 eleje óta mintegy 10 ezer katona segíti.

A párizsi karácsonyi vásár a Champs-Élysées sugárúton az egyik potenciális célpontja volt annak a hat gyanúsítottnak, akiket a közelmúltban tartóztattak le, és akik december 1-jén terveztek újabb merényletsorozatot Párizsban.

Bruno Le Roux belügyminiszter kedden azt kérte a franciáktól, hogy az év végi ünnepek alatt nyugodtan “szórakozzanak”, de maradjanak “elővigyázatosak”.

Elővigyázatosságot kérek mindenkitől, azt kérem, hogy ne legyen félelmi hangulat. Biztosítjuk hazánk és állampolgáraink védelmét

– mondta a belügyminiszter az Europe1 kereskedelmi rádióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik