Nagyvilág

Erdogan és Putyin szerint is provokáció az orosz nagykövet megölése

Mindkettejük szerint a török-orosz kapcsolat lerombolására irányult a merénylet.

Oroszország nyomozókat küld Törökországba azután, hogy hétfőn lelőtték az ankarai orosz nagykövetet. A merénylő egy 22 éves török rohamrendőr, aki egy kiállításmegnyitón gyilkolta meg Andrej Karlovot, elmondása szerint azért, hogy az aleppói orosz beavatkozás ellen tiltakozzon. Azt egyelőre nem tudni, hogy a támadónak, Mevlut Mert Aydintasnak van-e kapcsolata bármilyen szélsőséges szervezettel.

Recep Tayyip Erdogan török államfő telefonon beszélt a történtekről orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal. A vezetők egyetértettek abban, hogy a gyilkosság provokáció volt.

Azok, akik tönkre akarták tenni a két ország kapcsolatát, nem fognak célt érni

– jelentette ki Erdogan. Vlagyimir Putyin pedig televíziós beszédében azt mondta, kétségkívül provokáció történt, melynek célja a kétoldalú kapcsolatok és a szíriai békefolyamat lerombolása.

A gyilkosságot az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elítélte, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pedig azt mondta, megdöbbent az értelmetlen terrorcselekményen.

Szintén elítélte a támadást a júliusi puccskísérlet szervezésével megvádolt emigráns hitszónok, Fethullah Gülen mozgalma, és visszautasította, hogy bármilyen kapcsolata lenne a merénylővel.

A lelőtt nagykövet, a 62 éves Andrej Karlov tapasztalt diplomata volt, aki az 1980-as évek nagy részében Észak-Koreában szolgált a Szovjetunió képviseletében. A Szovjetunió felbomlása után Dél-Koreába helyezték át, 2001-ben pedig újabb öt évre visszatért Phenjanba. Ankarában 2013 óta szolgált, az ő nyakába szakadt az a diplomáciai válság is, amely azután alakult ki, hogy Törökország lelőtt egy orosz harci repülőgépet a szíriai határon.

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta: „örökre a szívünkben őrizzük ennek a nagyszerű diplomatának az emlékét, aki sokat tett a terrorellenes harcért”. (BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik