Nagyvilág

Donald Trump biztos abban, hogy iszlamista merénylet történt Berlinben

Igaz, erről még a német hatóságok sem adtak tájékoztatást.

Egyelőre még nincs pontos információ arról, ki lehetett a 12 halálos áldozattal járó hétfő esti berlini támadás elkövetője, egyedül az biztos, hogy nem az a lengyel teherautósofőr, akit holtan találtak a kamionban, amellyel a tömegbe hajtottak. Egy embert elfogtak, aki sajtóhírek szerint Pakisztánból vagy Afganisztánból érkezett menedékkérő lehet, de ezt hivatalosan még nem erősítették meg.

Mindezek ellenére Donald Trump, a januárban hivatalba lépő amerikai elnök már tényként kezelte az iszlamista érintettséget a támadásban. Nyilatkozatában kitért arra, hogy az Iszlám Állam és más iszlamista terroristák továbbra is gyilkolják a keresztényeket saját közösségeikben, a „globális dzsihád” részeként.

Ezeket a terroristákat, és a hálózataikat el kell tüntetni a föld felszínéről, egy küldetés keretében, amelyet szabadságszerető partnereinkkel fogunk végrehajtani

– közölte Trump, akinek megválasztását hétfőn este szentesítette az elektori kollégium.

„Hétfőn terrortámadások voltak Törökországban, Svájcban és Németországban, és ez csak rosszabb lesz. A civilizált világnak változtatnia kell gondolkodásán!” – jelentette ki a leendő elnök.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

A német belügyminiszter jóval óvatosabban fogalmazott. Éjszaka azt mondta, sok jel utal arra, hogy támadás történt, ennek ellenére vonakodik ezt a szót használni.

A szóhasználatnak lélektani hatása van az egész országra nézve, nagyon óvatosak akarunk lenni, és csak a vizsgálati eredményekre alapozni, nem pedig a spekulációra

– mondta Thomas de Maiziere. Később a német rendőrség közölte, hogy terrortámadásként vizsgálják a történteket. (Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik