étkezési jegy (étkezési jegy, ticket restaurant, )
Külföld

Keményen elmeszelték az étkezési utalványok miatt Magyarországot

24.hu
24.hu

2016. 12. 18. 20:52

A Világbank bíróságához fordultak a francia utalványcégek, amiket kiszorított az állam az Erzsébet-utalvánnyal és társaival.
Korábban a témában:

Mintegy 23 millió eurós (több mint hétmilliárd forintos) kártérítést ítélt meg a Világbank Beruházási Viták Rendezése Nemzetközi Központja (ICSID) az Edenred francia utalvány-kibocsátó cégnek, ami az étkezési és szabadidő-utalványok rendszerének átszervezése miatt indított eljárást a magyar állam ellen – írja a GlobeNewswire.com a francia cég közleménye alapján.

A Világbank washingtoni székhelyű választott bírósága december 13-án hozta meg döntését a Ticket Express utalványokat gyártó Edenred ügyében, ami 2013 szeptemberében adott be kérelmet Magyarországgal szemben.

A magyar állam ellen az ICSID-nél még további két kártérítési eljárás is folyik, ezeket az Edenredéhez hasonló indokkal – és a francia cégek magyarországi befektetéseit garantáló, Budapest és Párizs között 1987-ben aláírt egyezményre hivatkozva – a Sodexo és a Le Cheque Déjeuner csoport indította. Utóbbi két francia cég esetében még nem hozott döntést a vitarendező központ.

Az Edenred közleménye szerint a bíróság december 13-i ítélete fontos állomás a magyar állammal fennálló vitában és most új szakasz nyílik, aminek célja az, hogy érvényesítsék az ítéletet.

A magyarországi utalványpiac 2012-re teljesen átalakult, az étkezési jegy kibocsátása állami monopólium lett. A kormány lépése ellen már 2011-ben, a tervek nyilvánosságra kerülésekor több érintett cég, így az említett három francia vállalat is tiltakozott, amik azóta már kivonultak a magyar piacról.

Az Európai Bizottság a luxemburgi Európai Bíróság elé vitte az utalványok külföldi kibocsátóira és forgalmazói vonatkozó magyarországi korlátozások ügyét. Brüsszel szerint a magyar törvényhozás által 2012. január 1-én bevezetett korlátozások ellentétesek a szolgáltatások szabadságára vonatkozó uniós szabályokkal. Az Európai Bíróság idén februárban hozott ítéletében kimondta, hogy nem egyeztethetők össze az uniós joggal a SZÉP-kártyarendszer és az “Erzsébet étkezési utalvány” rendszer egyes elemei.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.