Nagyvilág

Az oroszok megvétózzák a megfigyelők Aleppóba küldését

A franciák nyújtottak be egy tervezetet, hogy megfigyelők megfigyelhessék a civilek kimenekítését az ostromolt aleppói városrészből. De az oroszoknak saját javaslatuk van.

Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként meg fogja vétózni azt a Franciaország által benyújtott tervezetet, amivel nemzetközi megfigyelőket küldenének a kelet-aleppói evakuálások felügyeletére és az ott maradt civilek védelmének biztosítására – közölte vasárnap Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet. Hozzátette, hogy Oroszország saját javaslattal állt elő.

Nem tudjuk támogatni a francia tervezetet, mert az kivitelezhetetlen és veszélyes. Az a javaslat, hogy Kelet-Aleppóba felkészületlen megfigyelőket küldjenek, tragédiához vezethet. A Biztonsági Tanács ugyanakkor jóváhagyhat ma egy másik tervezetet, ami ugyancsak nemzetközi felügyelet biztosítását szolgálná.

Az ENSZ BT, aminek 15 ország a tagja, helyi idő szerint délelőtt 11 órakor ül össze New Yorkban, hogy szavazzon a francia határozati javaslatról. Csurkin az orosz javaslat szövegét szétküldte a tanács tagjainak még a francia határozattervezetről tervezett szavazás előtt.

A Reuters szerint az orosz változatban egy kulcsfontosságú eltérés van: arra kéri az ENSZ főtitkárát, gondoskodjon rendelkezésekről, köztük biztonsági rendelkezésekről egyeztetve az érintett felekkel, hogy ENSZ-személyzet ellenőrizhesse az Aleppóban maradó polgári lakosság körülményeit.

Oroszország 2011, a szíriai belháború kezdete óta a Biztonsági Tanács hat, Szíriáról szóló határozatát torpedózta meg. Kína – a BT egy másik állandó és ennél fogva vétójoggal bíró tagja – ötször támogatta szavazatával Moszkvát.

Frissítés: megállapodtak, de nem szavaztak

Sikerült több órás tárgyalás eredményeként kompromisszumos megoldást találni Aleppó evakuálásának ellenőrzésére. A vasárnapra tervezett szavazást ugyanakkor hétfőre halasztotta a testület.

A BT tagjai azután végül szavazás helyett több mint három órán át tárgyaltak, és az ülés utáni nyilatkozatok szerint elégedetten álltak fel az asztaltól. “Egyhangú szavazásra számítunk” – mondta a tanácskozás után újságíróknak Samantha Power, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete.

Csurkin is elégedetten szólt. “Jó szöveget hoztunk össze, és megegyeztünk, hogy holnap reggel szavazunk” – mondta. A BT – helyi idő szerint – hétfőn reggel 9 órakor ül össze.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik