Nagyvilág

Újra megállapodtak Aleppó evakuálásról

Újabb megállapodás született Aleppó evakuálására, közölte szombaton a helyi felkelőcsoportok egyik tagja.

Abu Bakr al-Farúk az al-Arabíja al-Hadat nevű hírcsatornának arról beszélt, hogy az egyezség értelmében mindenki elhagyhatja Aleppó keleti részét, valamint a lázadók eleget tesznek annak a kérésnek, hogy az emberek elhagyhassanak két olyan települést, Kefraját és al-Fúát, amelyeket a fegyveres ellenzék zárt körbe. Emellett kihozzák a sebesülteket két olyan faluból, Madájából és Zabadániból, amelyeket a kormányerők ostromolnak a libanoni határ közelében.

Aleppó kiürítését korábban azért függesztették fel a kormányerők, mert azt követelték, hogy Kefrajából és al-Fúából is kihozhassák a sérülteket. Farúk közölte, hogy a kormányerők megsértették az előző megállapodást, mert több száz embert őrizetbe vettek, s volt, akit meg is öltek.

A városból sokszor egymásnak ellentmondó hírek érkeznek a felkelőktől és a kormányerőktől, és sok esetben megint mást mond a kormánycsapatokat támogató Oroszország. Pénteken például a felkelők azt állították, hogy a kormányerők tüzet nyitottak a civileket szállító buszokra. A kormányerők tagadták ezt, s azt állították, hogy a buszokat visszafordították.

Nem világos például a korábban an-Nuszra Frontként ismert terrorszervezet álláspontja sem. Egy forrás szerint ők nem mentek bele a két település evakuálásába, majd később ugyanez az ember cáfolta ezt, amit viszont maga a szervezet tagadott le.

A Londonban működő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) arról számolt be, hogy al-Fúa és Kefraja kiürítése még nem kezdődött meg, de az új megállapodást egy név nélkül nyilatkozó, damaszkuszi, kormányhoz közeli forrás is megerősítette a Reuters hírügynökségnek. Farúk nem beszélt arról, hogy hány ember távozhat a két faluból. Az OSDH szerint 4500 kormánypárti fegyveres és 20 ezer civil lehet a két településen összesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik