Nagyvilág

Folytatódott a tiltakozás Lengyelországban

Ezúttal nem vetettek be könnygázt, de nagy volt a rendőri készültség.

Szombaton folytatódott az előző nap kezdődött tiltakozáshullám Varsóban a lengyel kormány terve ellen, amellyel jelentősen korlátoznák a sajtó jelenlétét a parlamentben. Délelőtt mintegy kétezren gyűltek össze az elnöki palota előtt, és a parlamenthez vonultak, amelyet péntek éjjel körbezártak a tiltakozók. Akkor könnygázzal oszlattak a rendőrök, akiknek Beata Szydlo miniszterelnököt és Jaroslaw Kaczynskit, a kormánypárt vezetőjét ki kellett menekíteniük az épületből.

A szombati tiltakozás békésebben zajlott, erős rendőri jelenlét mellett. A tiltakozók a „szabadság, egyenlőség, demokrácia” jelszavakat skandálták, sokan a lengyel alkotmány egy-egy példányát emelték fel az ellen tiltakozva, hogy az ultrakonzervatív populista kormány korlátozná, mely újságírók és médiumok tudósíthatnak a törvényhozás munkájáról.

Egy tüntető a péntek este történtekről azt mondta: naponta hallják a híreket arról, hogy az ország egyre jobban eltávolodik a demokráciától. „Az embereknek elegük van” – tette hozzá. A kormány ugyanakkor azzal érvel, hogy a döntéssel annak szeretnék elejét venni, hogy a képviselőket folyamatosan újságírók szólítgassák le a parlament épületében. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik