Nagyvilág

Páros lábbal szállna bele a kormány Észak-Koreába

Szijjártó Péter az elmúlt két napban Szöulban folytatott megbeszéléseket, többek közt az Észak-Korea ellen javasolt uniós intézkedésekről.

Szijjártó Péter az elmúlt két napban Szöulban folytatott megbeszéléseket, többek közt az Észak-Korea ellen javasolt uniós intézkedésekről.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, ma az Iszlám Állam mellett az jelenti a legnagyobb biztonsági fenyegetést a világra, ha az észak-koreai diktátor atomfegyver kifejlesztésére vonatkozó tervei sikeresek lesznek.

A helyzet az, hogy Észak-Koreát egy őrült kommunista diktátor vezeti, aki veszélyt jelent az egész világra, mert mindent megtesz azért, hogy nukleáris fegyvert fejlesszen ki, és csak az idén huszonnégy rakétakísérletet hajtottak végre az országban

– fogalmazott.

Ebben egyébként biztosan van valami igazság, mert Kim Dzsongun a minap épp annyira lerészegedett, hogy bocsánatkérő levelet íratott a tábornokaival, majd az egészet elfelejtette.

Megjegyezte, Magyarország elkötelezett amellett, hogy a nemzetközi közösség mindenáron akadályozza meg, hogy Észak-Korea atomfegyvert tudjon előállítani. Ezért Magyarország azt kezdeményezi, hogy az Európai Unió léptessen életbe újabb szankciókat az ENSZ jelenleg érvényben lévő szankcióin túl.

Magyarország a következőket javasolja:

  • az észak-koreai kohászat és repülőgépipar esetében is tiltsák meg európai vállalatoknak a beruházásokat,
  • meg kellene tiltani az európai uniós országoknak és cégeknek, hogy Észak-Koreának vagy ottani vállalatoknak számítástechnikához, bányászathoz vagy vegyiparhoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtsanak,
  • a teljes ottani politikai vezetést utazási tilalmi és vagyonbefagyasztási listára kell helyezni.
  • és Észak-Korea szénexportjának további korlátozását, ugyanis ez adja az ország devizabevételének egyharmadát.

A külügyminiszter úgy látja, ezzel a négy intézkedéssel lehetne elérni, hogy Észak-Korea ne jusson hozzá azokhoz a pénzügyi forrásokhoz, devizabevételekhez, amelyekkel jelenleg lehetősége van arra, hogy viszonylag rövid időn belül atomfegyvert fejlesszen ki.

Most már világos, hogy határozatokkal, mindenfajta szép szavakkal ezt nem lehet megakadályozni, tehát kemény, az eddigieknél sokkal szigorúbb és az ENSZ által elfogadottaknál is szélesebb körű szankciókra van szükség

– vélekedett.

Dél-Korea nagyrabecsülését fejezte ki Magyarország ezen álláspontja miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik