Nagyvilág

Tíz évig is elhúzódhat, mire a britek zöldágra vergődnek az EU-val

A brit uniós nagykövet erre figyelmeztetett, a kormány szerint viszont nem lesz baj.

Tíz évig is elhúzódhat, amíg sikerül nyélbe ütni egy kereskedelmi megállapodást Nagy-Britannia és az EU között a Brexit utáni időszakra vonatkozóan – erre a brit uniós nagykövet figyelmeztette a kormányt. Rámutatott: a 2020-as évek közepéig eltarthat, amíg létrejön az európai konszenzus, de még akkor is szükség van arra, hogy a megállapodást külön-külön ratifikálják a nemzeti parlamentek. Ez a folyamat akár el is akadhat.

Sir Ivan Rogers szavai éles ellentétben állnak a brit kormánytagok eddigi megnyilatkozásaival, amelyek arról szóltak, hogy a kilépési folyamat két éve alatt létrejöhet a megállapodás. A brit kormányfői hivatal a nagykövet szavait úgy kommentálta: ez nem a kormány vagy Rogers álláspontja, hanem a többi uniós tagállam meglátásáról szól.

A brit kormány továbbra is kitart amellett, hogy a Brexit folyamatát zökkenőmentesen és időben végig tudják vinni. Az uniós csúcsra Brüsszelbe érkezett miniszterelnököt, Theresa Mayt megkérdezték azzal kapcsolatban, hogy tíz évig is húzódhat a kereskedelmi megállapodás, de válaszát a bevándorláspolitika felé igyekezett terelni, ami a csúcstalálkozó tárgya. Annyit elmondott: a Brexit zökkenőmentes lebonyolítása Európának is érdeke. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik