Nagyvilág

Hírszerzők szerint Putyin bosszúja lehet a demokraták elleni hackertámadás

Az orosz államfő személyesen neheztel Hillary Clintonra – hívták fel a figyelmet.

Az NBC értesülése szerint az amerikai hírszerzés azt feltételezi, hogy Vlagyimir Putyin személyesen érintett azokban a hackertámadásokban, amelyeket az amerikai elnökválasztási kampány során követtek el. Magas rangú forrásokra hivatkozva közölték: az orosz államfő személyes utasításai alapján szereztek meg és szivárogtattak ki anyagokat a Demokrata Párttól.

Emlékeztetnek: Putyin személyesen neheztel Hillary Clintonra, aki külügyminiszterként nyilvánosan megkérdőjelezte a 2011-es oroszországi parlamenti választások titkosságát. Az orosz elnök azzal is vádolja Clintont, hogy a választás után tüntetésekre buzdított.

Az NBC-nek nyilatkozó hírszerzők szerint Putyin célja eredetileg az lehetett, hogy bosszút álljon Clintonon, de ez kiszélesedett: arra is törekedtek, hogy az amerikai politika korruptságát hangsúlyozzák, és azt közvetítsék, hogy az Egyesült Államokra már nem lehet hiteles globális vezető hatalomként tekinteni.

Korábban Donald Trump azt mondta, nevetséges feltételezés, hogy Oroszország állna a Demokrata Nemzeti Bizottság elleni hackertámadás mögött. Amerikai képviselők azonban hivatalos kongresszusi vizsgálatot követelnek az ügyben. (AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik