Nagyvilág

Kokainra és lányokra költötte a tévedésből kapott százmilliós bankhitelt

Az ausztrál fiatal 440 millió forintnyi összeget vert el pár év alatt, mire bankjának feltűnt, valami nem stimmel. Elítélték, de később felmentették.

„A bankom adott nekem kétmillió (ausztrál) dollárt, amit sztriptíz táncosokra és autókra költöttem.” Ezzel a címmel írta meg beszámolóját Luke Brett Moore, aki egy tévedés miatt korlátozás nélküli hitelt kapott bankjától. Amit aztán szép lassan nekilátott elkölteni, folyamatosan emelve a tétet, arra várva, a pénzintézet mikor fedezi fel a hibát. A vége az lett, hogy rendőrök törték rá az ajtót, és börtöne vetették csalás miatt.

Moore a BBC-nek elmondta: húszéves volt, amikor egy autóbaleset után, frissen munkanélkülivé válva észrevette, hogy új bankja, a St George Bank korlátlan hitelt ad bankszámlájára. Először csak az tűnt fel neki, hogy a lakáshitelének esedékes 500 dolláros részlete gond nélkül le lett vonva a számláról, annak ellenére, nem volt annyi pénz rajta.

Ez egy évig ment így, mire felfedezte, hogy kérésére a hitelezője akár 50 ezer dollárt is le tudott venni számlájáról. Ez sokkolta: „Rájöttem, hogy hatalmas mennyiségű hitelhez van hozzáférésem” – mondta Moore a BBC-nek. És ezt szépen el is kezdte kihasználni.

Először csak autókat vásárolt, köztük egy 35 ezer dolláros Maseratit, majd miután szakított középiskolás szerelmével a szörfös paradicsomnak számító Gold Coastra költözött, ahol elmondása szerint azt csinálta, „amit minden fiatal csinál, ha sok pénz van: bulizik és jól érzi magát”.

luke-moore01
Luke Brett Moore – élvezte az életet

Sztriptíz klubokba kezdet tel járni, több százezer dollárt költött el „lányokra, alkoholra és kokainra”, halászhajót vásárolt. Valamint egy Amy Winehouse által dedikált dobbőrt, egy kosármezt, amin Michael Jordan aláírása szerepel, valamint egy műalkotást Banksy-től.

Végül 2012-ben, két évvel az első kéretlen hitel felvétele után tartóztatták le, és 2015-ben bűnösnek mondta ki egy sydney-i bíróság, mert szerintük csalással szerezte meg a banktól kapott hiteleket. Több mint két évig tartó börtönbüntetésre ítélték, de végül saját magát kezdte el képviselni a bíróságokon és fél év után engedélyezték feltételes szabadlábra helyezését.

Idén decemberben pedig a fellebviteli bíróság megsemmisítette az ellene hozott ítéletet, mert a törvények szerint nem volt kötelessége értesíteni a bakot a hibásan neki engedélyezett kölcsönökről. A bíró „tisztességtelennek” nevezte amit tett, de közölte: „Nem olyan társadalomban élünk, ahol erkölcsi hibák miatt rácsok mögé zárnak embereket.”

Moore – aki jelenleg jogot tanul, és két év múlva büntetőjogi ügyvéd lesz – a BBC-nek elmondta: ha újra kezdhetné, már nem költené el a banktól kapott hiteleket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik