Nagyvilág

Tovább töketlenkedik az unió az oroszokkal szemben

Angela Merkel és Francois Hollande jobb szeretné, ha nagyobb egyetértés lenne az EU-tagállamok között az orosz szankciókról. És akkor jól meg lehetne hosszabbítani őket.

Az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciók meghosszabbítása mellett foglalt állást Francois Hollande francia elnök és az őt Berlinben fogadó Angela Merkel német kancellár kedden. A politikai vezetők az ukrajnai konfliktust rendezni hivatott minszki egyezmény akadozó alkalmazásával indokolták felhívásukat.

“Szeretnénk, ha már előrébb lennénk a folyamat gyakorlatba való átültetésével” – jelezte Merkel mindössze két nappal a kelet-ukrajnai konfliktusról szóló EU-csúcs előtt.

“Ragaszkodnunk kell a minszki egyezmény feltételeihez, amiket ha nem teljesítenek, akkor további büntetőintézkedésekhez kell folyamodnunk” – mondta Hollande is, aki egy digitális gazdaságról szóló francia-német konferenciára érkezett Berlinbe.

Az Európai Unió pénzügyi, védelmi és energetikai együttműködésének korlátozásával próbált nyomást gyakorolni Moszkvára, nem sok sikerrel. A szankciók hatálya január végén jár le. Az ukrajnai kormányerők és az oroszok által támogatott szeparatisták közötti konfliktus 2014 óta csaknem 10 ezer ember életét követelte. Berlin és Párizs többször győzködte a feleket, hogy tartsák magukat a minszki megállapodásokhoz – hiába.

A politikai vezetők szívesen látnának szorosabb együttműködést a védelem terén az uniós tagállamok között. Merkel és Hollande jelezte, hogy a két nap múlva esedékes csúcson ezenkívül Nagy-Britannia kilépéséről is szó lesz. A francia elnök és a német kancellár úgy gondolja, hogy a tárgyalások során ragaszkodni kell az uniós szabadságjogokhoz, és az uniós belső piachoz való hozzáférésért cserébe a munkaerő szabad áramlásának fenntartását várják Londontól.

Merkel jelezte, hogy az EU-csúcs résztvevői támogatásukról biztosítják majd a Brüsszel és Ankara közötti menekültügyi egyezményt. A politikus szerint szükség van az európai menedékjogi rendszer reformjára, és az Afrikával való együttműködés szorosabbra fűzésére.

Hollande és Merkel egyúttal a szíriai kormányerők által ostromolt Aleppóban élő civilek megóvásáért és támogatásáért is szót emelt. Hollande Moszkvát ostorozta, amiért az Szíria kérdésében vétóival a haladás kerékkötője az ENSZ Biztonsági Tanácsában. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik