Nagyvilág

Tinta helyett Szaddám Husszein vérével írták a világ legbizarrabb Koránját

A két év alatt elkészült, hatszázöt oldalas könyv ma egy bagdadi mecset egyik falát díszíti.

Az iraki diktátor, Szaddám Husszein fia, Udaj ellen húsz évvel ezelőtt, 1996 decemberében követtek el sikertelen merényletet: harminc golyó érte a testét, élete pedig egy hajszálon függött.

1024px-umm_al-maarik_mosque_crop

Szaddám ekkor fordult a muszlim vallás felé, és döntötte el, hogy valamiféleképp lerója tiszteletét Allah előtt, ha az megmenti a fiát. Udaj túlélte, a diktátor pedig néhány hetente lecsapoltatta vérének egy részét, majd hatvanadik születésnapja előtt azt egy kalligráfusnak adta, hogy tinta helyett azzal írja le újra a Korán szavait. A két éven át tartó munka során a művész, Abbasz Sakir Judi hatszázöt oldalra írta át Isten Mohamed prófétán át kinyilatkoztatott szavát.

The Umm al-Qura ("Mother of All Cities") mosque

A lapokkal viszont nem volt mit kezdeni, főleg úgy, hogy a szúfi vezetők tiltott dologként nem helyeselték egy hasonló másolat megszületését, sőt, közben még az iraki háború is kezdetét vette. A lapok először Szaddám Minden Csaták Anyja-mecsetjébe kerültek, ma pedig ugyanitt láthatnánk őket, csak épp a pincében, három páncélajtó mögött, melyek kulcsai egy sejk, a városi rendőrfőnök és egy titkos társaság kezében vannak.

Baghdad Mosque Houses Saddam's Blood Koran

A Véres Koránt ma csak kormányengedéllyel látogathatnánk meg, így hivatalos fotósokon és fontos személyeken kívül mások még bizonyára jó ideig nem láthatják a világ legbizarrabb könyveinek egyikét.

Fotó: Markus Matzel/ullstein bild/Getty Images, Scott Peterson/Getty Images, Igor Paustovski, az Atlas Obscura nyomán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik