Nagyvilág

Oroszország szerint véget értek a harcok Aleppóban

Az ENSZ-főtitkár azt mondta: mindannyian cserbenhagyták a szíriai embereket, a történelem nem könnyen menti majd fel őket.

Oroszország ENSZ-nagykövete szerint véget értek a harcok Aleppó keleti részén, a város a szíriai kormányerők kezére került. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának keddi rendkívüli ülésén Vitalij Csurkin elmondta: a harcok befejezését tudomása szerint a humanitárius intézkedések követik.

Az ENSZ BT rendkívüli ülését Franciaország és Nagy-Britannia kérte, arra való tekintettel, hogy a szíriai hadsereg tisztje a keddi nap folyamán bejelentette, hogy a felkelők utolsó ellenállási gócpontját bármely pillanatban felszámolhatják. A bejelentést megelőzően Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár felszólította Szíriát és szövetségeseit, Iránt és Oroszországot, hogy haladéktalanul tegyék lehetővé a civilek menekülését és a humanitárius segélyek eljuttatását.

Az ENSZ-főtitkár megállapította, hogy az aleppói helyzetet káosz és erőszak jellemzi. Szerinte a szíriai hatóságok módszeresen akadályozták a világszervezet erőfeszítéseit, hogy a helyszínen ellenőrizze a helyzetet. Hiteles információkra hivatkozva meggyilkolt polgári lakosok tucatjairól beszélt, hangsúlyozva, hogy az áldozatok között nők és gyerekek is voltak. Sokan a kormányerők légicsapásainak és a statáriális kivégzéseknek estek áldozatul.

Eddig mindannyian cserben hagytuk a szíriai embereket. A BT nem tett eleget fő feladatának, hogy fenntartsa a nemzetközi békét és biztonságot. A történelem nem ment fel egykönnyen minket, de ez a kudarc most arra kényszerít bennünket, hogy többet tegyünk, vagyis megmutassuk szolidaritásunkat az aleppói embereknek

– fogalmazott Ban Ki Mun. Szerinte Aleppónak a katonai győzelemre való törekvés végét kellene jeleznie, és nem egy szélesebb hadművelet kezdetét egy olyan országban, amelyet az öt éve folyó háború már így is elpusztított. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik