Nagyvilág

Nem nyit új csatlakozási fejezeteket Törökországgal az EU

Ausztria a teljes csatlakozási folyamat befagyasztását követelte.

Az Európai Unió a jelenlegi körülmények között nem nyit újabb csatlakozási tárgyalási fejezeteket Törökországgal

– áll az európai ügyekkel foglalkozó uniós szakminiszterek keddi nyilatkozatában. A dokumentumot Ausztria nem volt hajlandó elfogadni, mert ők a folyamat teljes befagyasztását tartanák szükségesnek a Törökországban tapasztalható tömeges jogsértések miatt.

Az EU még márciusban, a Törökországgal kötött migrációs megállapodás keretében tett ígéretet arra, hogy új lendületet adnak a török csatlakozási tárgyalásokra, és ennek megfelelően a pénzügyi és költségvetési politikára vonatkozó fejezetet meg is nyitották. Az 1999 óta tagjelöltnek számító Törökországgal 2005-ben kezdődtek meg a tényleges csatlakozási tárgyalások, azóta a 35 megvitatandó fejezetből 16-ot sikerült megnyitni, és csak egyet zártak le.

A júliusi puccskísérlet után bevezetett elnyomó intézkedések miatt azonban az Európai Parlament is éles bírálatokat fogalmazott meg, a képviselők az uniós csatlakozási tárgyalások felfüggesztését követelték. Állásfoglalásuk jogilag nem volt kötelező érvényű, de komoly felháborodást váltott ki. Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta: ha az EU továbbmegy ennél a határozatnál, megnyitják a határokat a Törökországban tartózkodó menedékkérők előtt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik