Nagyvilág

Terrorszervezetté nyilváníthatnak egy neonáci mozgalmat Nagy-Britanniában

A képviselő meggyilkolását ünneplő szervezetnek a belügyminiszter szerint nincs helye a társadalomban.

A Nemzeti Cselekvés nevű neonáci mozgalom lehet az első szervezet Nagy-Britanniában, amelyet terrorszervezetként betiltanak. A szervezet tagjait és támogatóit büntetőjogi felelősségre vonhatják, ha elfogadja a brit parlament az Amber Rudd belügyminiszter által előterjesztett tervet.

A mozgalom egyebek mellett arról vált ismertté, hogy ünnepelte Jo Cox munkáspárti képviselő júniusi meggyilkolását. „Halál az árulókra, szabadságot Nagy-Britanniának” – mondta a gyilkos a bíróságon. Ez az idézet a Nemzeti Cselekvés honlapján is megjelenik.

Ugyancsak ez a szervezet plakátokat helyezett ki Liverpoolban és Newburyben, amelyekre azt írták: „Náci felügyelet alatt álló fehér zóna”. Több megmozdulást is tartottak, amelynek résztvevői „Hitlernek igaza volt” feliratú táblát tartottak fel, a szónokok pedig arról beszéltek, hogy eljön az idő, amikor a nemzetközi zsidóság gázkamrába kerül.

A szervezetet három éve hozták létre, taglétszámát száz fő körülire becsülik.

A brit belügyminiszter rasszista, antiszemita és homofób szervezetnek nevezte a Nemzeti Cselekvést, amely számára nincs hely a társadalomban. (Mashable)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik